Problémy s alkoholem má přes 1,5 milionu Čechů, závislých je půl milionu

V Česku přibývá lidí, kteří dlouhodobě užívají pervitin. Za posledních deset let se jejich počet zvedl o více než 50 procent. Vyplývá to z výroční zprávy o užívání drog za rok 2013, kterou dnes představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj mnohem větší problém pro Česko představují ale drogy legální. Problémy s alkoholem má přes jeden a půl milionu Čechů, třetina z nich je na něm závislá.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Standa Soukup

„Počet dětí na základní škole, které pravidelně pijí větší množství tvrdého alkoholu, narostl o sto procent. Není divu, že nám potom také narůstá problémové užívání na nelegálních drogách. Jinými slovy – jakmile příliš brzy překročím nějaká tabu, překračuji i další,“ říká protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

"To příliš brzy je do 15. roku věku, to znamená na základní škole. Tady nám to velice narůstá od roku 1995," dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

S obsahem výroční zprávy o užívání drog za rok 2013 seznamuje reportér Lubomír Smatana

V oblasti nelegálních drog přibývá uživatelů pervitinu, jeho spotřeba stoupla na 6 tun. Naopak mírně klesá počet uživatel konopí. I tak se ho vloni spotřebovalo přes 20 tun. Heroin je na ústupu a injekčně si aplikuje drogy 40 tisíc lidí.

Na předávkování pervitinem, opiáty nebo těkavými látkami ročně zemře zhruba 30 až 40 lidí. Na otravu etanolem zemřelo vloni 292 lidí.

Přibližně 15 procent trestných činů se odehraje pod vlivem omamných látek. Z nich 85 procent připadá na alkohol a 15 procent na nelegální drogy.

Výroční zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti také uvádí, že klesá objem peněz na drogovou prevenci.

Spotřeba drog v ČR v roce 2013 | Foto: Český rozhlas

Odhady problémového užívání drog v Česku (2003 - 2013) | Foto: ČTK

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme