Průměrná mzda stoupla o čtyři procenta, růst čekají analytici i v dalších měsících

Průměrná mzda v České republice stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 3,9 procenta, na 27 tisíc 297 korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Za celé pololetí dosáhla průměrná mzda 26 898 korun, o 4,2 procenta více než loni. Podle analytiků se projevuje nízká nezaměstnanost a nedostatek pracovníků. Takže se dá čekat růst platů i v dalších měsících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peněženka + peníze

Peněženka + peníze | Foto: Ladislav Bába

Podobně jako v předchozím čtvrtletí platilo, že mzdy rostly rychleji zaměstnancům s nižšími příjmy. Dokládá to údaj o mzdovém mediánu, který je vypočtený z matematického modelu distribuce výdělků.

Mzdový medián ukazuje mzdu prostředního zaměstnance, tedy běžnou mzdovou úroveň neovlivněnou extrémními hodnotami. Ve 2. čtvrtletí 2016 byl medián 23 047 Kč, o 983 Kč (o 4,5 procenta) vyšší než ve stejném období předchozího roku.

„Mzdová úroveň prostředního zaměstnance se tak zvyšovala ještě rychleji než aritmetický průměr, což ukazuje na pokles významu extrémně vysokých výdělků. Přesto mzdové rozpětí zůstalo značně široké, 80 procent zaměstnanců pobíralo výdělky mezi 11 238 a 43 752 korunami,“ přibližuje Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Ve vývoji mezd je podle něj značná setrvačnost. „V období do roku 2013 docházelo k pozvolnému oslabování mzdové dynamiky, až došlo k propadu průměrné mzdy nejen v reálném vyjádření, ale dokonce i nominálně. Od roku 2014 se trend zvrátil, situace se zlepšuje a v prvních dvou čtvrtletích roku 2016 jsou nominální nárůsty průměrné mzdy relativně velmi vysoké,“ uvádí Holý.

Nejrychleji platy rostou v Ústeckém kraji, nejpomaleji v Praze

Holý také upozorňuje na fakt, že k silnému mzdovému růstu dochází za situace zvyšování zaměstnanosti. „Růst objemu mezd je tak ještě rychlejší než růst průměrné mzdy," dodává.

Nejvýrazněji se růst průměrné mzdy projevil v Ústeckém kraji a na Vysočině (shodně 4,6 procenta), těsně následován Zlínským krajem (4,5 %). Nejnižší nárůst průměrné mzdy je v hlavním městě Praze (3,2 procenta).

Nejvyšší výdělky pobírali v 1. pololetí 2016 vysokoškoláci, prostřední mzda u nich byla 34 203 korun. Naopak nejnižší mzdy měli zaměstnanci se základním či nedokončeným vzděláním (medián 17 436 korun). Ty však nyní rostly nejrychleji o 6,6 procenta. Středoškoláci s maturitou si vydělali více (24 852 korun) než ti bez ní (20 353 korun), ale méně než zaměstnanci s vyšším odborným respektive bakalářským studiem (28 087 korun).

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme