První miliarda EET účtenek. Ve špičce jich systém zpracuje přes milion za hodinu

28. duben 2017
Zprávy z

Finanční správa v pátek zaznamenala v rámci elektronické evidence tržeb (EET) už více než jednu miliardu vydaných účtenek. Správa o tom informovala na twitteru. Celková suma tržeb přiznaných v rámci EET je podle správy 350 miliard korun.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Od startu EET do teď eviduje tržby přes 144 tisíc podnikatelů.

„Ačkoliv systém ve špičce zpracuje přes 1 a půl milionu účtenek za hodinu, stále odpovídá za jednu desetinu sekundy,“ uvedla dále na twitteru Finanční správa.

Třetí fáze EET začne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje, občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Podle dokumentů ministerstva financí by EET měla letos a příští rok přinést do státní pokladny v úhrnu navíc 22,6 miliardy Kč. V roce 2019, tedy po náběhu všech fází EET, by to mělo být dalších 1,8 miliardy korun.

Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

zdroj: ČTK
Spustit audio