První ptačí pozorovatelna na Vysočině vyrůstá na břehu Veselského rybníka

U Nového Veselí na Žďársku by mělo být už za měsíc možné sledovat z výšky život ptáků. Na pravém břehu Veselského rybníka dnes začala stavba první ptačí pozorovatelny na Vysočině. Dvoupatrová věž vysoká šest metrů nabídne milovníkům přírody nový pohled na jedinečnou lokalitu, kde je možné během roku zahlédnout desítky druhů ptáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veselský rybník na Vysočině je ornitologicky významnou lokalitou

Veselský rybník na Vysočině je ornitologicky významnou lokalitou | Foto: Hana Mikulincová

Veselský rybník, který teď čeká podzimní výlov, má téměř 90 hektarů. Na poloostrově na jeho pravém břehu, směrem od Matějova, už pomalu rostou základy ptačí pozorovatelny.

„Dalekohled máme. Jinak chodíme i tamhle na Matějovský rybník, tam sledujeme i kormorány, orly. Tady to alespoň bude ještě lepší,“ těší se pan Jaroslav.

Nejkrásnější podívanou nabízí rybník při jarním a podzimním tahu ptáků.

„Celkem běžně nám na Veselském rybníku hnízdí kopřivky obecné, potom sem tam i čírka obecná nebo čírka modrá, polák velký, polák chocholačka a na tahu jsou z kachen vidět třeba ostralka štíhlá nebo lžičák pestrý,“ přibližuje ornitolog ze žďárské agentury ochrany přírody Jaromír Čejka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na břehu Veselského rybníka se začala stavět první ptačí pozorovatelna na Vysočině

Spatřit lze i brodivé ptáky, třeba bahňáky. „K těm se řadí naši vodouši, jespáci v mnoha druzích. Pak jsou tam velmi zajímavé také zálety zcela mimořádných druhů, které se mohou ve střední Evropě objevit, ať už se jedná o nějaké velké racky a podobně,“ dodává Čejka.

Pozorovatelna bude ze dřeva a bude mít podobu věže se sedlovou střechou. „V horním patře bude možné se skrýt a usadit na připravené lavice a dobrými dalekohledy pozorovat hladinu – anebo dno vypuštěného rybníka,“ potvrzuje žďárský ornitolog.

Stavba by měla být hotová zhruba za měsíc. Během roku se u Veselského rybníka vystřídá na 70 druhů ptáků, 24 z nich ztvární výtvarník na informačních tabulích.


Zvětšit mapu

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme