Půda kina v Červené Řečici skrývala vzácný poklad. Staré opony a stroj na výrobu větru

22. únor 2017
Zprávy z

Při běžné inventuře objevili řečičtí doslova poklad. Mezi kulisami byla poměrně zachovalá čtyři divadelní plátna a také stroj na výrobu větru. Byl u toho místní zastupitel a výtvarník Jiří Jedlička, kterého překvapil dobrý stav především pláten.

„Ta plátna jsou čtyři a jsou oboustranně malovaná. Rozměr obrazů je šest a půl krát tři a půl, čtyři metry,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Jedlička. Plátna jsou dočasně umístěná v kině na jevišti.

Na jednom z pláten je vyobrazen březový háj. „V pozadí je nějaká louka, stíny stromů. Průhled do pastelových barev, do toho údolí, na tom je vidět, že to nemaloval jen tak ledajaký malíř,“ soudí.

Kašírovaná nápovědní bouda

Na půdě řečického kina jsou k nalezení i další zajímavosti. „Tohle je kašírovaná nápovědní bouda ve tvaru mušle, vidíte, jak to dýchá historií.“

Divadelní vítr

Co je patrně nejzajímavější, alespoň pro oko toho, kdo hledá zajímavosti, je stroj na výrobu umělého větru, které je při divadelních představeních tu a tam potřeba. „Je to bedýnka a uvnitř je na ložiscích uložený válec. Je opatřený laťkami, ovládá se klikou a přes plátýnko vytváří iluzi větru.“

Divadelní plátna, Červená Řečice
Jiří Jedlička, zastupitel v Červené Řečici
autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio