Řidiči kamionů na Žďársku jezdí podle navigace přes obec Černá. Na sněhu tam ale uvíznou

19. leden 2018
Zprávy z

Řidiče kamionů, kteří se snaží objíždět dálnici, vede na Žďársku navigace zpravidla přes obec Černá. Na sněhu tam prakticky nemají šanci projet a také při kalamitě na začátku tohoto týdne jich tam několik stálo. Obce se chtějí obrátit na kraj a policii, aby na silnici z Měřína na Polnou dali značku, která vjezdu nákladních aut zamezí.

„Navedla mě sem navigace. Teď čekám, jestli pojede nějaký náklaďák okolo, aby mě vytáhl. Bojím se, že to tam spadne,“ řekl Českému rozhlasu řidič kamionu Ladislav Medvěd.

Podle obvyklého scénáře sjel z dálnice D1, protože byla ucpaná, a jel podle navigace. Ta ho po úzké silnici dovedla až do Černé. Spolu s ním tam stálo několik kamionů.

Pracovníci z blízkého zemědělského podniku nakonec kamion z kraje silničního příkopu vyprostili. Ladislav Medvěd se nakonec otočil a dále na obec Kyjov už nejel.

Černá, zapadlý kamion

V zimě i v létě

Odstavené kamiony nejsou v Černé jenom v zimě, pokračuje starosta Vítězslav Plocek. „Bohužel to není otázka pouze zimy. Když jsou jakékoli překážky na dálnici, tak začnou všichni hledat cesty, kudy by mohli jet.“

Silnice na Černou a dále na Polnou je ale úzká, podle starosty Plocka pouze čtyři a půl metru, kam se dva kamiony nevejdou ani v létě. „Podle mě chybí informační služba na sjezdech z dálnice. Pokud nejede po hlavní silnici na Pavlov, tak nemá šanci. Navigace je ale vede přes Černou.“

Starosta Černé se chce ve spojení s celým mikroregionem obrátit na Kraj Vysočina a Policii ČR. Podobným incidentům by podle něj mohly zabránit zákazové značky, nebo alespoň značky, které jízdu kamionům nedoporučí.

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio