Řidiči linkových autobusů dostanou přidáno. Podle hejtmana skoro o třetinu za hodinu práce

30. leden 2017
Zprávy z

Řidiči linkových autobusů dostanou přidáno. Zaručila jim to česká vláda svým nařízením. Peníze jejich zaměstnavatelům, tedy dopravcům, dají kraje. V případě Vysočiny jde podle hejtmana Jiřího Běhounka o částku 35 milionů korun. Hejtman to ale považuje za nesystémové, také z důvodu, že přidáno dostanou jen řidiči a ne další pracovníci dopravních firem.

„Jednání premiéra, odborů, krajů bylo iniciováno Svazem pracovníků v dopravě. Upozorňovali, že řidiči mají dlouhodobě velmi nízké platy,“ řekl Jiří Běhounek.

Kraje si platí za dopravní obslužnost, v případě Vysočiny jde o částku asi 300 milionů korun ročně. Vše se děje podle příslušného zákona o zadávání veřejných zakázek a hlavním kritériem je cena. „Ta nízká cena je získávána na úkor platů řidičů,“ upozorňuje dále. Řidič pobíral asi 70 korun za hodinu své práce.

„Byli přeřazeni ze třetí skupiny prací do páté, což znamená zvýšení hodinové mzdy asi o 26 korun.“

Vysočina si připlatí další miliony

Celý systém má fungovat tak, že kraje dají dopravcům peníze, které budou následně přerozděleny řidičům. Vysočinu to bude stát 35 milionů korun ročně. „Na Vysočině jezdí autobusy asi 78 tisíc lidí denně. Každý rok řešíme objednávku veřejné dopravy. Letos musíme počítat s tím navýšením,“ dodává hejtman Běhounek s tím, že v rozpočtu takové peníze nejsou. „Schválí-li to zastupitelstvo, sáhneme do rezervy. Budeme ale požadovat na vládě, aby nám část peněz zaplatila, asi 80 procent.“

Hejtman: Není to systémové

Situace podle hejtmana hrozila kolapsem. „Řidiči odcházeli, je jich nedostatek. Musíme se rozhodnout, jestli to zaplatíme, nebo chceme omezit rozsah dopravní obslužnosti.“ Systémové to nicméně není, pokračuje Jiří Běhounek. „Třeba tím, že přidáno dostanou jen řidiči a ne ostatní pracovníci dopravních firem. My jsme odbory upozorňovali, aby to zařadily do kolektivního vyjednávání, nic takového se ale nestalo.“

autor: mik
Spustit audio