Roman ze Stonařova zůstal po smrti manželky sám s dvěma dcerami. Jedna z nich má navíc leukémii

29. září 2017
Zprávy z

Roman ze Stonařova na Jihlavsku sám o sobě říká, že od života dostal dvě velké facky. V srpnu mu zemřela žena. Zůstal doma s dvěma dcerami, přišel o práci a musí zastat všechno. Navíc jedna dcera trpí leukémií. Vzrostlý čtyřicátník se ale nevzdává, po bytě má rozlepené cedulky, aby v péči o své děti na nic nezapomněl.

Reportérka Olga Štrejbarová za Romanem vyrazila. Vzala mu tašku s oblečením a botami po své stejně staré dceři. „Třicet, ano, to teď právě nosí,“ říká Roman k velikosti dětských bot. Ještě před měsíce takové věci neřešil, vše zastala jeho manželka.

„Nádor se vyndal, ale bohužel nastaly komplikace, krvácení do mozku,“ vzpomíná Roman na 11. srpna, kdy jeho paní zemřela. Každou chvíli si utírá koutky očí. „Počítal jsem s tím, že se to zdaří, ale večer mi volali z nemocnice, že nastaly ty komplikace.“

Dcera má leukémii

Aby toho na Romana nebylo málo, tak dcera má také vážnou nemoc. Prodělala chemoterapii, bere léky na ředění krve a proti epilepsii.

Ráno jednu dceru vypraví do školy, nemocnou dovede do školky, kde je do oběda. Do toho léčba a po dvou týdnech kontrola v brněnské nemocnici. Do toho se učí být mámou. Pomáhají mu ale přátelé, rodina, ale i úplně cizí lidé. „Dost lidí nám posílá materiální pomoc. Každý den máme balík nebo dva, jsou z celé republiky. Posílají školní potřeby, dezinfekci, oblečení.“

Dvěma malým dcerkám maminka chybí. „Říkal jsem jim, že tu budu pro ně, pozoruju, že se na mě víc upnuly. Domluvili jsme se na tom, že maminka je tady s námi, akorát ji nevidíme,“ říká Roman.

autoři: mik , ost
Spustit audio