Rozhledna na hradě Orlík je hotová. Ne všem se kovová konstrukce líbí

První návštěvníci se o víkendu mohou vypravit na novou rozhlednu ve věži hradu Orlík u Humpolce. Už samotná stavba vyvolala mezi místními rozpory. Neshodnou se, jestli do historického a přírodního areálu zapadnou kovové točité schody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová rozhledna ve věži hradu Orlík u Humpolce

Nová rozhledna ve věži hradu Orlík u Humpolce | Foto: Daniel Zach

„Čtyři sta let na věž nebyl přístup. Před pár lety se opravovala a teď se na ni bude moct podívat každý,“ říká kastelán Pavel Koubek.

„Támhle je vidět Melechov, což je dominanta Posázaví. Z druhé strany částečně Křemešník, ale ten se nám schovává v mlze. A ze vzdálenějších kopců je vidět Stražiště a občas je vidět ještě Blaník,“ popisuje na vrcholu věže, co uvidí v sobotu i první návštěvníci.

Na stožáru zavlaje v deset hodin vlajka pánů z Dubé, zakladatelů hradu Orlíka. Bude oznamovat, že věž už je otevřená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová rozhledna na Orlíku bude přístupná už od víkendu. V předstihu se na ni vypravil reportér Daniel Zach

Vyvěšením historického praporu se rozhledna hlásí k tradici. Jenže někteří lidé z Humpolce si myslí, že ke staré zřícenině moderní schodiště a konstrukce nepatří.

Jedním z nich je Jan Švamberk, který má na zříceninu nad městem výhled přímo z okna. „Bylo to takové přírodní a teď s tou kovovou konstrukcí už to není ono,“ myslí si.

Jestli si lidé na pozměněnou dominantu Humpolecka zvyknou, ukáže nejspíš až čas. Zvykat si mohou příští dva víkendy, kdy bude rozhledna otevřená vždy od deseti do čtyř hodin ráno.


Zvětšit mapu

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme