Rybáři právě teď uměle vytírají kapry. Ti letošní se na stůl dostanou asi za čtyři roky

25. květen 2015
Zprávy z

Květen je pro rybáře časem umělého vytírání kaprů. Děje se tak například v Rybářství Kinský ve Žďáře nad Sázavou. K dispozici mají Žďárského lysce a Žďárského šupináče. Získaná embrya se už po týdnu stěhují do speciálně připravených rybníků. Na vánoční stůl se letošní kapři dostanou asi v roce 2019.

„Generační ryby, jsou to ryby stáří pět a více let. Ta váha je od pěti do dvanácti kilo,“ řekl naší reportérce šéf rybářství Petr Kulhánek. Pracují s lysci a šupináči kříží ale také s kaprem Ropšínským, který pochází z Ruska. „Je to šupinatý kapr, který vnáší tvrdost a odolnost do podmínek Vysočiny,“ dodal Kulhánek.

Máme na to pouze půl minuty

Mlíčáci a jikrnačky se odchovávají zvlášť. Jednoho po druhém potom loví a jikry z nich ručně vytlačují do velkých lavorů, kde na ně stříknou mlíčí. „Potom se jikry s mlíčím zamíchají, zalijí vodou. Aktivuje se pohyb spermií, které oplodní ty jikry. Mají na to zhruba půl minuty,“ vysvětluje Petr Kulhánek. Vajíčko se totiž velmi rychle uzavře a k tíženému efektu by nedošlo.

Další operací je míchaní. „Říkáme tomu odlepkávání, musíme s tím takhle míchat asi čtyři hodiny,“ popisuje další operaci rybář s mnohaletou praxí, pan Karel.

Jikry během míchání zvětšují svůj objem a začíná vlastní inkubace. Vývoj trvá při dvaceti stupních asi tři a půl dne. Po týdnu se embrya dostanou do předem připraveného rybníku. Běžné tržní velikosti dosáhnou asi za čtyři roky.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio