Rybáři vyrážejí po dlouhé abstinenci k řekám. Začíná pstruhová sezona

16. duben 2013
Zprávy z

Dnes začíná na všech pstruhových rybářských revírech Českého rybářského svazu pstruhová sezona. Končí tak doba hájení pstruha obecného, která trvá od prvního září. Ani začátek pstruhové sezony však neznamená, že je možné lovit všechny druhy ryb.

Na řece Loučce v Dolní Rožínce je v tyto dny možné potkat i nejlepšího českého a třetího nejlepšího světového muškaře Tomáše Starého Fojtů, který je i trenérem státní reprezentace. Muškaření není pro něj jen koníček, ale i životní styl.

„Už mám pár pstroužků menších, už jsem pouštěl i mírovou rybu. Ale je to první vycházka a ctí se ta tradice, že první den a první ryby se pouští. Alespoň u nás, u muškařů. Nevím, jestli nějakou tradici ctí vláčkaři, ale myslím si, že určitě,“ říká Tomáš Starý Fojtů.

Ryby se chytají na uměle vázané mušky. Nejsou jenom stříbrné, ale i přírodní. Často bývají různobarevné a chytá se na ně se zátěžemi i bez nich.

„Vesměs je dobré, když je to na háčku bez protihrotu, aby ta ryba netrpěla, když se jí vyndává háček z pusy,“ dodává Tomáš Starý Fojtů.

Pstruh potoční či lipan podhorní se v Loučce přirozeně vytírají, ale zároveň i uměle dosazují z odchovných potoků.

„Dále se ještě doplňuje pstruhem duhovým. Nicméně ještě vám můžu říct, máme tady takové dvě rarity zákonem chráněnou vranku obecnou a střevličku potoční,“ popisuje rybí populace v Loučce Tomáš Starý Fojtů.

Lososovité ryby a lipana smí rybáři lovit nejvýše tři dny v kalendářním týdnu. Pro rybáře je začátek pstruhové sezony svátek. Ročně si v Čechách koupí povolenku pro pstruhové revíry zhruba 14 tisíc rybářů.


Pstruh potoční
je nejvíce rozšířeným druhem dravé lososovité ryby obývající české vodní toky. Žije v chladné a čisté vodě s vysokým obsahem kyslíku. Ke tření dochází v rozmezí října až listopadu, v únoru až dubnu se pak líhnou larvy. Pstruh se může dožívat až pěti let a dorůstá délky maximálně 30 centimetrů.

Ani začátek pstruhové sezony však neznamená, že je možno lovit všechny druhy ryb. Například lipan podhorní, ostroretka stěhovavá, parma obecná a podoustev říční jsou na pstruhových revírech hájeni až do 15. června.

Přesné informace jsou pro zájemce k dispozici na stránkách Českého rybářského svazu www.rybsvaz.cz.

Technika lovu pstruha je buď třpytkaření nebo muškaření. Při obou technikách rybář jde podél řeky nebo se brodí a ryby aktivně hledá. Samotní lovci říkají, že kombinace rybolovu a krásného prostředí pstruhových revírů je ideální relaxací. A tak si s chutí po čtyřměsíční abstinenci neváhají vzít na lov dovolenou.

Sezona lovu pstruhů začíná dnes v Libereckém, Královéhradeckém, Českobudějovickém kraji a v kraji Vysočina.

autoři: Jiří Fremuth , Hana Mikulincová , pfr , Marína Dvořáková
Spustit audio