S nádorem na mozku odmítla ozařování. Zkusila zakázané konopí a stav se zlepšil

21. září 2015
Zprávy z

Příběh šestadvacetileté paní, jejíž identitu redakce Českého rozhlasu Region zná, je do jisté míry smutný. I přes svůj nízký věk trpí zásadní chorobou – na mozku má nádor, který způsobuje velmi nepříjemné epileptické záchvaty. Lékařem nabídnutou terapii v podobě ozařování odmítla. Vyzkoušela výtažek z konopí a její stav se rapidně zlepšil.

Výtažek z konopí se nazývá Fénixovy slzy a zájemci za něj zaplatí od dvaceti do sta tisíc korun. Jeho užívání je ale zakázané, obsahuje totiž vysoké množství účinné látky – THC.

„Mně se začaly zhoršovat stavy, ty epileptický, začala jsem mít halucinace v jednu chvíli a slyšela jsem hlasy,“ popisuje pacientka, která má některou formu epilepsie. Její stav se zhoršil asi před půl rokem, když byla v cizině. Lékaři ji doporučili biopsii a ozařování. „Může to způsobit množení metastázových buněk,“ tvrdí nemocná.

Alternativní léčba

Ve světle svých dojmů a také strachu z postupu lékařů se začala poohlížet po alternativních metodách léčby. Zkusila čínskou medicínu a pak se dozvěděla o Fénixových slzách. „Když jsem ho poprvé zkusila, tak jsem po půl roce měla spánek bez záchvatů,“ říká mladá žena.

Člověk by si měl zjistit, jak nejlépe alternativní lék užívat. „Měly by se užít tak, aby se dostaly co nejblíž tomu problému. Já mám problém v mozku a užívám čípky. Je to nejlepší cesta, jak se ta látka dostane do mozku.“

Kontrola dopadla nad očekávání

Pacientka s diagnostikovanou epilepsií byla mezi tím na kontrole u svého lékaře. „Dopadla úplně senzačně, ten nádor zastavil růst,“ chválí si nemocná.

Jinak než nelegálně se Fénixovy slzy v České republice sehnat nedají. V lékárnách pacienti dostávají sušené rostliny, vysvětluje Marcela Škrabalová, vedoucí Státní agentury pro konopí pro léčebné použití: „Konopí pro léčebné účely je pacientovi v lékárně vydáváno ve formě takzvaného individuálně připravovaného léčebného přípravku. Jedná se o přesné množství usušené rostliny s přesně definovaným obsahem účinných látek.“

Následné užití je doporučováno buď ve formě inhalace, nebo jako přídavek do jídla.

Problematice alternativní léčby konopím jsme se obsáhlou formou věnovali i v nedělním pořadu Narovinu.

autor: daz
Spustit audio