AKTUÁLNĚ: Silnice jsou namrzlé, dálnice D1 na 99 kilometru stojí

16. leden 2018
Zprávy z

Na Vysočině od noci sněží a problémy to způsobuje především na silnici. Policie varuje před nebezpečnou jízdou, nabádá řidiče k maximální opatrnosti. Od rána se stalo více než 30 nehod, například u Prostředkovic na Jihlavsku. Provoz mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou se později zcela zastavil. Stejné to je na dálnici D1, která aktuálně stojí na kilometru 99 v obou směrech.

Policie o rána eviduje přes třicet dopravních nehod. „Zatím pouze v jednom případě jde o nehodu se zraněním. Stala se na silnici I/38 u obce Suchá – Prostředkovice na Jihlavsku,“ řekla ráno Českému rozhlasu mluvčí policie Dana Čírtková.

Asi nejhorší situace byla na silnici I/38 u obce Štoky mezi Jihlavou a Brodem a také na dálnici D1 u Velkého Meziříčí. „V místě podle prvotních informací havarovaly dva kamiony a tři osobní vozidla. Řidiče vyzýváme, aby jezdili velice opatrně, neboť silnice jsou namrzlé a navíc padá sníh a fouká silný vítr,“ dodala mluvčí.

Dálnice D1

Na kilometru 151 ve směru na Prahu se stala hromadná dopravní nehoda. Dálnice byla mezi Lhotkou a Velkým Meziříčím neprůjezdná. Naplnil se tak krizový scénář, který předpovědělo Ředitelství silnic a dálnic. Stavební firma totiž v tomto úseku nestihla dokončit modernizaci a provoz je stále vedený v zúžených pruzích. „Taková situace je mnohem náchylnější k tomu, že se dálnice úplně uzavře,“ hlásil v devět hodin reportér Daniel Zach.

Doprava D1, nehody
Doprava D1, nehody

Objízdná trasa po silnici II/602 je také ucpaná.

Kilometr 99 v obou směrech

Dálnice se po poledni zastavila také na kilometru 99. Ve směru na Brno se srazil autobus se dvěma osobními auty, na Prahu pak deset nákladních vozidel se třemi osobními. Na kilometru 99,5 ve směru na Prahu havarovalo 14 nákladních a 6 osobních aut. Posledně jmenovaná nehoda si vyžádala dva zraněné.

Špatně sjízdná je silnice I/38, v katastru obce Vílanec a Cerekvička-Rosice, osobní auta se tam otáčí a uvízly tam kamiony. Kamiony blokují dopravu i na silnici II/360 v katastru Velkého Meziříčí.

Pro kamiony je taky nesjízdná silnice I/23 z Rosic na Třebíč a silnice třetí třídy mezi Lukavcem a Košeticemi na Pelhřimovsku.

Porouchané osobní auto stojí za Salačovou Lhotou ve směru na Lukavec a nehodu nákladního auta máme hlášenou z ulice Myslotínská v Pelhřimově - místo je neprůjezdné.

Neprůjezdná je silnice II/385, v katastru obce Bukov na Žďársku.

Doprava, zima

Pravidelně na frekvencích 87,9FM, 90,1FM a 96,5FM vysíláme Zelenou vlnu.

autor: mik
Spustit audio