Silnice z Třebíče na Dukovany je užší, než bývala. Je to přitom jedna z evakuačních tras v případě havárie elektrárny

1. říjen 2017
Zprávy z

Kraj Vysočina dokončil opravy silnice mezi Třebíčí a Dukovany. Právě tato cesta by v případě nenadálé situace v elektrárně byla tou evakuační a také silnicí, kudy by k jaderným blokům jezdila těžká zásahová technika. Silnice je ale na několika místech zúžená, což se mnohým nelíbí. Kraj ale argumentuje tím, že dodržel veškeré předpisy, které se takové komunikace dotýkají.

Pouhým okem je poznat, že je silnice po opravě užší, než bývala, hlásí z místa reportér Michal Malý. Z jedné strany naměřil 1,3 metru, na druhé 90 centimetrů.

„To spíš měli rozšířit než zúžit. Teď tam ještě namalují čáry a bude to ještě užší,“ řekli Českému rozhlasu dva dělníci, kteří v nedalekých Kožichovicích nakládají materiál do své dodávky.

„Mě to překvapuje, že je to užší. Každopádně to bude problém, protože tu v létě jezdí hodně cyklistů,“ dodává Ondřej Šilhan z nedalekého letiště. „Asi tu budou nastávat hodně nebezpečný situace a budeme doufat, že se nic nestane.“

Evakuační trasa do Dukovan

Silnice mezi Třebíčí a Dukovany je o poznání širší než jiné silnice druhé třídy. Má sloužit jako zásobovací a zároveň evakuační trasa v případě havárie jaderného bloku. „Z mého pohledu je to naprosto špatně. Možná by se na to mělo reagovat zavčas, tato trasa totiž bude nejvíc frekventovaná,“ postěžoval si Vítězslav Jonáš z Energetického Třebíčska.

Kraj Vysočina, coby správce silnice II/351, se omezil jen na stručné vyjádření. Zúžení je jen na několika místech a stavba odpovídá platným předpisům.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio