Skautů na Vysočině každoročně přibývá. Společně oslavili svátek svého patrona

25. duben 2017
Zprávy z

Skautské hnutí se na Vysočině těší velkému zájmu. Ve sto deseti oddílech se sdružuje na dva a půl tisíce lidí, od malých dětí až po dospělé. Počet navíc už jedenáct let vytrvale roste. Aktivní jsou také v Novém Městě na Moravě, kde oslavili svátek svého patrona – sv. Jiří.

Jednou ze skautek, která se činnosti této zájmové a tradiční organizace věnuje, je Berenika. „Prostě zábava, když mám nějaký volný čas. Můžu jít za dětmi, se kterými se kamarádím. Baví mě to,“ říká s úsměvem.

Dalším novoměstským skautem je Honza. Do stejnokroje se oblékl před sedmi lety, po vzoru své sestry. „Schůzky, čas s kamarády, různé tábory, výpravy,“ vyjmenovává.

Skautské kroje mají jednotnou barvu, rozdíly jsou ale v šátcích. „Šátek je rozlišený barevně podle věku dětí. Ti nejmladší – vlčata a světlušky od sedmi do jedenácti let – mají žlutý, starší skauti mají hnědý. Některé oddíly mají vlastní oddílový šátek, bývá barevný,“ popsala vedoucí oddílu Miroslava Horvátová.

Skauti, Nové Město na Moravě

Čarodějnice v Novém Městě

Jednou z akcí, kterou skauti v Novém Městě na Moravě pořádají, jsou čarodějnice. „Domluvíme se na čarodějnicích, zapálíme si oheň, zazpíváme a zahrajeme si naše oblíbené hry. Je to jedno z mála společných setkání těch malých i velkých skautů i dospělých skautů tady u nás v Novém Městě.“

Další aktivitou novoměstských skautů je předávání Betlémského světla, dělají také společnost seniorům.

autoři: mik , Veronika Papoušková
Spustit audio