Sklep chátrající sokolovny se v Křižanově stal nejoblíbenějším klubem všech generací

Z plesnivého sklepa přes osmdesát let staré sokolovny se v Křižanově stala klubovna pro všechny generace. K životu ji v městysi na Žďársku probudily šikovné ruce členů místního sdružení Vodotrysk. K ní si navíc pod dohledem odborníků vytvořili komunitní zahradu s bylinkami, ohništěm nebo zastřešenou pergolou, se kterou uspěli i v soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z plesnivého sklepa staré sokolovny se v Křižanově stala oblíbená klubovna s komunitní zahradou

Z plesnivého sklepa staré sokolovny se v Křižanově stala oblíbená klubovna s komunitní zahradou | Foto: Hana Mikulincová

„Strašně ráda chodím do klubu důchodců. Těším se na to jak malé děcko,“ prozrazuje paní Anežka Brožková. Patří mezi místní seniorky, které si v klubovně často vyměňují třeba vyzkoušené recepty.

„Pečou, smaží, vaří… Dělala jsem z hříbků svíčkovou, byla opravdu dobrá. Letos se hodně vařilo z hub,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z plesnivého sklepa staré sokolovny se v Křižanově stala oblíbená klubovna s komunitní zahradou, natáčela tam Hana Mikulincová

K tomu, aby mohlo být v klubovně útulno, aby nechybělo posezení, obrázky a fotky na bílých stěnách nebo kuchyňská linka s barem, bylo potřeba hodně práce.

„Bylo to plesnivý, museli jsme otlouct zdi, vyvozit podlahu, museli jsme zbourat příčky, dát nová okna. Přijel také bagrista, který nám vybagroval kanalizaci. Všechno jsme měli zdarma, městys nám dal určitou částku peněz,“ vysvětluje Schmidová z místního občanského sdružení Vodotrysk.

Nejdřív začaly do klubovny chodit děti a mládežníci, pak maminky s dětmi a nakonec se přidali i senioři. Přátelské vztahy se utužují v komunitní zahradě, kterou tvořili společně pod dohledem odborníků.

„Tady je bylinkový kruh, ten je v komunitních zahradách v Česku i ve světě velice populárním prvkem, můžete si tam sednout a v létě se tam ta vůně rozvíjí,“ popisuje u bylinkového kruhu jedna z jeho tvůrkyní, vysokoškolačka Martina.

„Máme tady oregano, měsíček. Máme tady i několik druhů máty, je tady třeba šalvěj ...,“ ukazuje. Vedle je zastřešená pergola nebo terasovité záhony poskládané z kamenů s okrasnými travami.

Pro děti je k dispozici hřiště a spousta atrakcí. „Po pravé straně skluzavky máme třeba lanovku, která je pro děti asi nejpopulárnějším prvkem celé komunitní zahrady,“ dodává Martina.

Komunitní zahrada v Křižanově natolik zaujala odborníky, že ze 160 přihlášených v soutěži v Nadaci VIA skončila na 19. místě.

Z plesnivého sklepa staré sokolovny se v Křižanově stala oblíbená klubovna s komunitní zahradou | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme