Školy musí rušit lyžařské kurzy. Není sníh

25. leden 2015
Zprávy z

Místo běžek učebnice. Školy na Vysočině se vyrovnávají s absencí sněhu a musí rušit nebo znovu naplánovat lyžařské kurzy. Především změna termínu je ale obtížná, musí spojit potřeby nejenom žáků, ale i jejich rodičů a učitelů.

Je to případ také Biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou. „Loni se to vůbec nekonalo, letos zatím zrušilo,“ řekla Českému rozhlasu matka jednoho ze studentů Markéta Zrzavá. První turnus měl odjet v pondělí, v sobotu se ale studenti dozvěděli, že musí do lavic.

„Trápí nás počasí, proto přesouváme kurzy. Naštěstí máme dohodnuté ubytování tak, že můžeme přijet kdykoli napadne sníh,“ konstatuje učitel Biskupského gymnázia Hynek Humlíček. Běžkařské výcviky škola pravidelně pořádá nedaleko - na Třech Studních. Loni nejeli na běžky vůbec, letos spoléhají na únorový sníh.

Školám vycházejí vstříc i půjčovny lyžařského vybavení. „Na Vysočině jsou podmínky, že sníh není. Teď se nám to stalo minulý týden, že měli odjíždět v pondělí, zamluvené to měli od pátku. Nakonec opravdu nejeli a vybavení vrátili, nic platit nebudou,“ potvrzuje prodavačka Jaroslava Röhrichová.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio