Školy se po útoku ve Žďáru vybavují kamerami či čipy

Kamery, čipy nebo třeba školení, jak se chovat v krizových situacích. To jsou některá opatření, která školy zavedly po útoku na střední obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena loni v září zabila jednoho ze studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kamery (ilustrační foto)

Bezpečnostní kamery (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Základem všeho je důraz na zamykání vstupních dveří, které by mělo zabránit vstupu nezvaných hostů, školy však také investují do různých technických opatření.

Jedním z nich je nákupu čipů, bez kterých se není možné do budov dostat – takové čipy dostanou jen školáci a zaměstnanci. Někde investovali i do snímačů otisku prstů. Často se na školách objevují nové bezpečnostní kamery a speciální zvonky u dveří.

Jistým omezením je pro školy cena – jedná se zpravidla o nákladné projekty.

Je dobré mít klíče

Když už do školy někdo pronikne a hrozí nebezpečí, může rozhodovat správné chování. Policisté proto ředitelům, učitelům i žákům vysvětlují, že hlavní je zachovat klid, nešířit paniku a co nejrychleji se snažit dostat do bezpečného úkrytu.

„V tu chvíli je nejdůležitější, aby se jak učitelé, tak děti ukryli, to znamená dostat se z té hlavní chodby pryč, lehnout si někde na zem, zamknout se – což je výborné, aby ve třídách třeba byly klíče nebo pedagogové aby měli k dispozici klíče – a aby se zabarikádovali,“ popisuje mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová, jejíž kolegové i přímo ve školách pedagogy i žáky školí.

Útok však nemusí přijít jen od neznámého pachatele, agresivní mohou být i rodiče, či dokonce žáci. Učitelé si stěžují, že z jejich strany často čelí různým výhružkám, zesměšňování, většinou však chybí důkazy.

To by se mohlo změnit. Odborníci doporučují učitelům použití takzvaných minikamer, které mají například strážníci nebo policisté. Kameru stačí umístit na klopu saka, košile nebo za límeček. Učitelé však musí pamatovat na to, že to má svá zákonná pravidla.

Ve Žďáru odhalili pamětní desku ubodaného studenta Petra Vejvody | Foto: Daniel Zach

„Když učitel ví, že ta situace se blíží nebo že ta situace nastane, je si tím vcelku jistý, tak potom používání těchto kamer je na místě, není to něco, co by bylo v rozporu se zákonem, jenom je potom potřeba zas říct, že tím, že se stává škola správcem osobních údajů, protože je to určitě kamera se záznamem,“ říká Jitka Bláhová z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Pak je podle ní potřeba dodržet všechna technická a bezpečnostní opatření a i se záznamem nakládat podle zákona. Není například možné volně záznam šířit na internetu nebo ho dát k dispozici dalším lidem.

kov, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme