Sledovali jsme ONLINE: Do Česka dorazili američtí vojáci. Vyhlíželi je sympatizanti i odpůrci

Do Česka dorazil konvoj amerických vojáků. Dopoledne překročily vozy hranice u Náchoda a Bohumína. K hraničnímu přejezdu Harrachov přijeli vojáci s více než pětihodinovým zpožděním krátce před 17. hodinou. Konvoj vítaly tisíce lidí, většina z nich byla příznivců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký vojenský konvoj je už v Česku

Americký vojenský konvoj je už v Česku | Foto: Filip Jandourek

Do Česka celkem přijelo asi 516 amerických vojáků, kteří se vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu.

Noc stráví v kasárnách ve Vyškově, v Liberci a v Pardubicích. Ve všech třech městech měli zájemci možnost prohlédnout si jejich techniku.

Konvoj americké armády byl při průjezdu Českou republikou rozdělen do tří menších částí, aby na silnici co nejméně omezil dopravu.

Kolonu doprovázela vozidla Vojenské policie s rozsvícenými majáky. Řidiči jí tak museli dát na silnici přednost podobně jako sanitce nebo hasičům.

Ve Vyškově američtí vojáci přespí v areálu Vojenské akademii – Velitelství výcviku. Ve městě zůstane přes noc celkem 165 vojáků a 37 vozidel. V Pardubicích přenocuje v areálu 14. pluku logistické podpory asi 135 vojáků, kteří přijeli ve 39 vozidlech.

V Liberci ubytují přibližně 180 vojáků v kasárnách 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Ve městě zůstane také asi 40 obrněných vozů.

OBRAZEM: Konvoj americké armády je první den v Česku

Číst článek

Zítra se konvoj americké armády opět po třech skupinách přesune z Liberce, Pardubic a Vyškova do Prahy. Z Vyškova a Pardubic je plánován odjezd první části kolon v 9.30, z Liberce pak v 8.00. Opět je bude doprovázet Vojenská policie.

Jednotlivé skupiny konvoje se pak shromáždí v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Do hlavního města by podle plánu měly první jednotky přijet po 11. hodině.

Americký konvoj vyhlížely u Bohumína stovky lidí. Odpůrci byli v menšině

Číst článek

Průjezd americké armády přes Českou republiku vzbudil velké emoce. V Praze už včera demonstrovali jak odpůrci, tak zastánci konvoje. I dnes průjezdu kolony přihlíželi jak sympatizanti, tak odpůrci průjezdu amerických vojáků.

Přibližně 120 vozidel a zhruba 500 vojáků se vrací ze cvičení Atlantic Resolve, které se konalo v Pobaltí, na domovskou základnu u bavorského Vilsecku. České území opustí ve středu 1. dubna u Rozvadova.

Náklady české strany na průjezd amerických vojáků jsou podle ministra obrany Martina Stropnického 175 780 korun. Tyto peníze, stejně jako další případné náklady, by měli uhradit Američané.

Konvoj amerických vojáků, který překročil hranice v Bohumíně | Foto: Filip Jandourek

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Knitl, Martin Pařízek, Eva Malá, Ondřej Vaňura, Tomáš Mařas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme