Sníh ve Vysočina aréně v Novém Městě rozváží i rozmetadlo hnoje. Připravují tratě na světový biatlon

6. prosinec 2016
Zprávy z

Vysočina aréna v Novém Městě na Moravě se chystá na Světový pohár v biatlonu. Závody se konají už příští týden. Největší práci zabere příprava tratí, kam je nutné navozit tisíce kubíků sněhu. Kromě nákladních automobilů rozváží sníh i traktorista s rozmetadlem hnoje. A jeho práci si všichni chválí.

„Běžně vozím statkový hnojiva, to znamená hnůj a kompost a další typický zemědělský produkty,“ směje se technik zemědělského podniku ze Svitav Libor Mikula, toho času v Novém Městě na Moravě.

„Z technického hlediska je dobře, aby ten sníh na trati byl co nejvíc rozmělněný, protože když to mají udělat rolby, které potom jedou, tak je to pro ně relativně časově náročná operace. A tím, že to proženeme rozmetadlem, tak sníh je rozmělněný a fréza má pak méně práce,“ vysvětluje pan Mikula.

Uvnitř korby rozmetadla je totiž pásový dopravník, který posunuje hmotu směrem ke šneku a lopatkám. Ty pak zajišťují vyprazdňování. „Chlapům na Tatrách sníh namrzá. Občas se stane, že přijedou zpátky a rypadlo musí ten sníh vyhrabat. U rozmetadla se to nestane,“ doplnil další technik Aleš Petr.

Světový pohár v biatlonu začne v Novém Městě na Moravě příští týden ve čtvrtek.

autoři: mik , jak
Spustit audio