Soud Bartošovi potvrdil podmínku za protižidovský text. U Zemánka od trestu upustil

Jihlavský soud ve čtvrtek rozhodl v procesu s dvěma představiteli politické strany Národní demokracie. Předseda Adam B. Bartoš a bývalý místopředseda Ladislav Zemánek byli obžalovaní z hanobení národa a podněcování k nenávisti proti židovské menšině. Předsedovi Národní demokracie Bartošovi soud za protižidovský text v Polné potvrdil podmínku. U exmístopředsedy Zemánka upustil od potrestání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bartoš i Zemánek u soudu odmítli obvinění z antisemitismu

Bartoš i Zemánek u soudu odmítli obvinění z antisemitismu | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

Oba politici loni vyvěsili vlastní ceduli u symbolického hrobu Anežky Hrůzové nedaleko Polné. Vraždu z roku 1899 soudobé soudy připsaly židovskému mladíkovi Leopoldu Hilksnerovi. Vyvěšený text vyzýval k "řešení židovské otázky".

Stálo na něm: „Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena."

Před soudem stáli oba muži už v pondělí, vinu odmítli. „Rozhodně jsme nehanobili židovský národ a nevyzývali k nenávisti," uvedli shodně oba obžalovaní. Podle Zemánka je termín "židovská otázka" neutrální, používají ho i židovští představitelé a je míněn jako problematika vztahů mezi Židy a příslušníky jiných národů.

Bartoš řekl, že na místě se chovali pietně, pouze na informační tabuli s podle nich jednostranným a zavádějícím textem umístili svůj výklad jako politickou proklamaci. Zemánek připustil, že to bylo nevhodné právě v Polné, spojené se vznikem takzvané hilsneriády.

Soudkyně Tereza Jedličková pak případ odročila na čtvrtek. Žalobce požadoval dvouletou podmínku pro Bartoše, Zemánek podle něj mohl odejít bez trestu, což se také stalo. Bartošovi soud potvrdil podmínku.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme