Soud politika s novinářem. Mareš opakovaně označil hejtmanova náměstka Pavlíka za milicionáře

26. říjen 2017
Zprávy z

Jihlavský soud začne rozplétat případ politika a novináře. Miroslav Mareš, nezávislý žurnalista, v několika článcích tvrdí, že námětek hejtmana Josef Pavlík (hnutí ANO) byl před rokem 1989 členem Lidových milic. Své poznatky dokládá kopiemi archivních dokumentů. Politik ho zažaloval a chce omluvu.

Novinář Mareš přišel se svým tvrzením záhy po krajských volbách. V sérii článků poukázal na to, že Josef Pavlík byl členem ozbrojené složky předrevoluční KSČ, Lidových milic.

Politik zvolený za hnutí ANO to ale odmítá. „Já tvrdím pořád to samé, nikdy jsem nic nepodepsal. Jak to bude probíhat, to nevím,“ řekl Českému rozhlasu Pavlík.

Osud krajské koalice

Josef Pavlík je členem Rady Kraje Vysočina, ve které kromě hnutí ANO zasedají také zástupci ČSSD a ODS a nezávislých. Miloš Vystrčil, zastupitel za ODS, řekl, že to je věcí hnutí ANO. Pokud to ale podle něj nevyřeší, odejde ODS z neužšího vedení kraje.

„Pokud by soud naznal, že pan Pavlík byl členem Lidových milic, musí to řešit ANO. Pokud to ANO nebude řešit, tak to budeme řešit my odchodem z krajské koalice,“ stojí si za svým Vystrčil.

Soud začíná ve čtvrtek ve 13:00 hodin.

autoři: mik , daz
Spustit audio