Spor na základní škole v Přibyslavi. Šestice odborářů odmítá mezi sebe přijmout další zaměstnance

9. říjen 2017
Zprávy z

V Přibyslavi na základní škole hoří spor mezi odboráři a skupinou ostatních zaměstnanců. Odbory tam tvoří šest lidí, přidat se k nim chtěla další zhruba dvacítka. Do jednoho je ale odmítli a podle šéfa celostátních školských odborů na to mají plné právo. Za celým sporem jsou ale patrné vazby až do městského zastupitelstva.

Do základní školy v Přibyslavi chodí asi 500 žáků, o které se stará zhruba 70 zaměstnanců. Odborovou buňku ale tvoří necelá desetina, jen šest lidí.

Vstoupit zájmové organizace chtělo dalších asi dvacet zaměstnanců. Jejich přihlášky ale odboráři odmítli. Do jednoho.

„Já a další moji kolegové jsme se rozhodli, že se chceme podílet na fungování odborů tady v Přibyslavi. V určitých věcech zastupují všechny zaměstnance,“ říká jedna z neúspěšných žadatelek, učitelka Jana Kamarádová, která zastupuje zmiňovanou skupinu zájemců.

Schůze rozhodla tak, jak rozhodla

Na konci června letošního roku, tedy na konci roku školního, zažádalo přesně 22 zaměstnanců školy o vstup do odborů. „Oni to podali na konci června, my jsme se tím zabývali v přípravném týdnu a členská schůze rozhodla tak, jak rozhodla,“ vysvětluje odmítavý postoj učitelka Zdena Neumanová, jinak též šéfka odborů.

Učitelka Neumanová se dále pozastavuje nad tím, že se zaměstnanci přihlásili na konci června. „Ta organizace by měla radost, kdyby se ti zájemci hlásili v průběhu několika let. A zdá se vám zcela normální, když se přihlásí 30. června,“ ptá se.

ODS a KSČM v zastupitelstvu

K pozadí sporu nutno vysvětlit následující skutečnosti. Zdena Neumanová je kromě své učitelské pozice také v přibyslavském zastupitelstvu, kde hájí barvy KSČM. Zatímco Jana Kamarádová, mluvčí odmítnutých žadatelů, je manželkou starosty Martina Kamaráda zvoleného za ODS.

Mají na to právo, zaznívá z centrály

Školské odbory mají svou centrálu v Praze, podřízení jí ale nejsou. „Mají svou právní subjektivitu a my jako centrála jim nejsme nadřízení. Jen je metodicky vedeme,“ řekl šéf odborů František Dobšík s tím, že nemá pravomoc nařídit základní organizaci, aby někoho přijala. Odmítnutým poradil, ať si založí vlastní odborovou organizaci.

„To by mohla být cesta. My jsme ale chtěli vstoupit do odborové organizace v Přibyslavi, která už funguje. Nechceme se pak nějak dohadovat s nějakou druhou organizací v jedné budově školy,“ dodala učitelka Jana Kamarádová.

autoři: vpo , mik
Spustit audio