Stáže českých studentů v zahraničí jsou v ohrožení

7. prosinec 2012
Zprávy z

Čeští studenti vysokých škol žijí v nejistotě. Mezi nimi i desítky studentů Vysoké školy Polytechnické v Jihlavě. Program ERASMUS, který mladým Evropanům umožňoval pobyty na zahraničních univerzitách, končí.

Nikdo v současné době přesně neví, co bude dál. ERASMUS má snad nahradit program nový – nazvaný YES EUROPE. Jeho přesnou podobu a objem peněz, které budou k dispozici, však v tuto chvíli nikdo nezná. Studenti i samotné školy si stěžují na nedostatek informací.


„Už končí akademický rok, který je finančně ještě zajištěn,“ říká Iveta Chalupová z Mezinárodního oddělení Vysoké školy Polytechnické v Jihlavě. „Pro nadcházející období ale nemáme informace, jak to bude vypadat, jak se to bude jmenovat a vůbec, jestli bude zachována forma a pravidla, tak jak to bylo v programu ERASMUS. Nevíme v podstatě celkem nic.“


Tématem se budeme podrobněji zabývat v dnešních Událostech regionu ve 13 hodin. Spojíme se s europoslankyní Olgou Sehnalovou ze Sociálně-demokratické frakce, která v Evropském parlamentu působí ve Výboru pro vzdělávání.

autor: Michal Malý
Spustit audio