Stovky lidí po republice protestovaly proti úložišti radioaktivního odpadu

Obyvatelé sedmi českých obcí dnes protestovali proti hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu. Uspořádali pochody, koncerty a podepisovali petice. Odpůrci se sešli v obcích na Vysočině, v jižních Čechách a Plzeňském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestů proti úložišti jaderného odpadu se zúčastnily někde desítky, jinde i stovky lidí

Protestů proti úložišti jaderného odpadu se zúčastnily někde desítky, jinde i stovky lidí | Zdroj: ČTK

Do dnešních pochodů a akcí proti úložišti radioaktivních odpadů se podle údajů od organizátorů zapojily někde desítky a jinde stovky lidí.

K jedné ze zvažovaných lokalit hlubinného úložiště v lokalitě Horka v Kraji Vysočina pořádali protestující takzvaný hvězdicový pochod.

V ranních hodinách vyšli z okolních obcí po trasách dlouhých od dvou do čtyř kilometrů. Na místě pak vytvořili spojením rukou slovo NE.

Jednou z lokalit, kde by mohlo vzniknout úložiště radioaktivního odpadu, je Čihadlo u obce Lodhéřov v Jihočeském kraji. Také tady dnes lidé protestovali.

„Vadí mi to, protože chci, aby tady byl zachován ráz krajiny, který tady je. Říká se bezpečnost, ale víme dobře, nikdy není stoprocentní,“ říká František Šamal z Lodhéřova.

V lokalitě Čihadlo u Lhodéřova se sešlo asi 60 lidí na pochodu proti úložišti jaderného odpadu | Foto: ČTK

Mezi vytipované lokality patří také Březový potok na Horažďovicku v Plzeňském kraji. Na protest se tam běžela štafeta přes šest dotčených obcí s cílem v Chanovicích. Závodu se zúčastnil i starosta Maňovic Miroslav Panuška zvolený jako nezávislý kandidát.

„Konkrétně naše obec Maňovice je jiná ze všech sedmi lokalit, protože od roku 2006 bylo takzvané studium proveditelnosti a Maňovice tam mají napsáno, že částečně ztratí obytnou funkci. Když stát řekne částečně, tak pro nás a pro mě to znamená trvale,“ vysvětluje starosta Panuška.

Součástí protestu byl také koncert a petice. Podle starosty Pačejova Jana Vavřičky se nakonec sešlo 925 podpisů.

Místo pro skladování vyhořelého paliva se vybírá ze sedmi lokalit: Březový potok (Plzeňský kraj), Čertovka (Plzeňský kraj), Čihadlo (Jihočeský kraj), Horka (Kraj Vysočina), Hrádek (Kraj Vysočina), Kraví hora (Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj), Magdaléna (Jihočeský kraj). Do roku 2020 stát zúží hledání na dvě lokality. Rozhodnuto má být okolo roku 2025. Podzemní komplex pak má být budován v letech 2050 až 2065.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD věří, že se státu podaří najít takové řešení, proti kterému by lidé neprotestovali. Pokud se v zemi využívá jaderná energetika, je podle něj třeba počítat i s produkcí odpadu.

„Pokud se máme chovat odpovědně vůči budoucnosti, tak bychom měli zajistit trvalé úložiště, které nebude ohrožovat životní prostředí. Lokalitu pro trvalé úložiště hledáme a já pevně věřím, že najdeme takové rozumné řešení, proti kterému nebude nutno protestovat," řekl dnes České televizi premiér.

Obce si ale stěžují, že nejsou jasně nastavená kritéria, podle kterých se rozhodne. Vadí jim také, že stát nerespektuje názor jejich obyvatel. Obce by také chtěli mít větší slovo při výběru místa, kde úložiště vznikne.

„Jsme členy pracovní skupiny stejně jako ostatní lokality,“ říká mluvčí Správy úložišť jaderných odpadů Tereza Bečvaříková. Podle ní se úřad snaží obce do rozhodování víc zapojit.

„A samozřejmě i v rámci pracovní skupiny podporujeme legislativní změny na podporu posílení role obcí na procesu výběru lokality,“ dodává Bečvaříková.

Ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák řekl Českému rozhlasu, že postoj lidí správa respektuje a že je nutné o problému s obcemi víc mluvit:

„Protesty vnímáme jako ukázku toho, že někde něco není dostatečně známo a že někde lidé nechtějí, aby v případě, že by lokalita byla vybrána nebo měla vhodné prostředí, tam bylo úložiště postaveno.“

Správa úložišť jaderných odpadů zodpovídá za výběr lokality a zabezpečení vyhořelého paliva. Veškeré nakládání s odpadem platí společnost ČEZ.

Do pochodů a akcí proti úložištím radioaktivního odpadu se podle údajů organizátorů zapojily někde desítky a jinde stovky lidí | Foto: ČTK

Jana Kosová, Mária Pfeiferová, Anna Jadrná, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme