Středověký most u Věžnice ničí voda z protrženého splavu, majitelka na opravu nemá peníze

Vzácný středověký most u Věžnice na Havlíčkobrodsku už roky poškozuje valící se voda z protrženého splavu. Kulturní památka, nazývaná U Lutriána, překonává řeku Šlapanku zřejmě už od 14. století. Ničení kamenných oblouků může zabránit pouze oprava splavu. Obec se do ní ale nemůže pustit, protože patří majitelce nedalekého mlýna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středověký most u Věžnice na Havlíčkobrodsku

Středověký most u Věžnice na Havlíčkobrodsku | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„U mostu je soutok Šlapanky a Zlatého potoka. Byl tu splav, který odváděl vodu do náhonu a na mlýn, který tu je,“ říká lidovecký starosta Věžnice Josef Málek a pokračuje:

„Asi před třemi roky jedna z těch povodní strhla část splavu, protrhla ho a tím pádem se kamení ze splavu dostalo pod most a ten je tím víc narušován, než kdyby tady byl normální stav."

Tříobloukový kamenný most obec naposledy opravovala v roce 2003. Splav, který ho ničí, by ale musela do původního stavu dát jeho majitelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na opravu středověkého mostu u Věžnice na Havlíčkobrodsku nejsou peníze. O tématu natáčela redaktorka Hana Mikulincová

„To je stará paní, důchodkyně, která na to nemá peníze. Jednali jsme s ní, ale je to takové bezvýsledné, protože pokud ho nezískáme do vlastnictví, nemůžeme ho opravit ani z obecních, ani ze státních prostředků,“ vysvětluje starosta.

Mlýn tady stojí už 600 let. Jeho majitelkou je Jana Laštovičková:

„Já jsem řekla, že se splavu nevzdám, protože ten jez a to všechno je můj majetek. Mlýn má tu cenu, že vlastním jez, splav a náhon. Když to nechám převést na obec, tak to už potom není mlýn."

Splav u středověkého mostu u Věžnice na Havlíčkobrodsku | Foto: Hana Mikulincová

Šedovlasá usměvavá paní splav obci nedá, řešení ale najít chce:

„Kdyby se do toho zapojilo víc organizací, které mají peníze, tak já bych byla ochotná. Když jdete ode mě ke splavu, tak všechny ty olše jsou moje. Tak bych na to dala třeba to dříví, ale abych to financovala z mého důchodu, to po mně nemůže nikdo chtít.“

Středověký most u Věžnice na Havlíčkobrodsku. Informační tabule | Foto: Hana Mikulincová

Na opravě jedné z nejvzácnější památky svého druhu v Česku mají zájem také památkáři. Jez potřebuje vyčistit od nánosů kamenů a větví a opravit poškozenou střední výpusť, přes kterou by měla voda protékat a neděje se tak. Cestu k potřebným statisícům korun ale zatím žádná ze stran nenašla.

Mlýn u středověkého mostu u Věžnice na Havlíčkobrodsku | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme