Světlušky opět rozzáří ulice. Přípravy na sbírku trvaly několik měsíců

Pomáhat nevidomým se snaží už více než 10 let Nadační fond Českého rozhlasu, a to prostřednictvím sbírky Světluška. Světlušky, tedy přesněji řečeno dobrovolníci ve světluščích úborech, rozzáří ode dneška ulice českých měst. Než ale takový náramek nebo tykadla doputují až ke kupci, je to dlouhá cesta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světlušky září od 7. - 11. září po celé České republikce

Světlušky září od 7. - 11. září po celé České republikce | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Sbírka se připravuje od začátku jara, kdy máme telefonisty, dobrovolníky, kteří sedí v kanceláři a obvolávají naše další dobrovolníky, což jsou školy po celé republice,“ potvrzuje Markéta Marićová z Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Letos sbírka začala ve velkém skladu v Kladně. „V tomto prostoru jsme trávili 14 dní. Zabalili jsme asi 30 palet a oni to postupně odvážejí,“ popisuje Marićová. Z Prahy do Kladna jezdila denně a dohlížela na to, aby byl v krabicích přesný počet sbírkových předmětů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se sbírka pro Světlušku připravovala, zjišťovala redaktorka Eva Rajlichová

Ve skladu se brigádníci museli pohybovat v ochranných vestách a opatrně, pokud nechtěli riskovat srážku třeba s vysokozdvižným vozíkem.

Vypravit takový velký balík není snadné. „Máme i pravidla, že do krabice dospod dáváme nejtvrdší věci a navrch ty nejkřehčí, které by se mohly třeba poničit. Tykadla samozřejmě dáváme navrch, protože jsou křehká,“ líčí jedna z dobrovolnic, Petra.

Mezi těmi, kteří pomáhali s realizací sbírky, byli i dva mladíci. Ondřej a Ondřej. Právě lepí do balíků křídla, která pak mají světluščí dobrovolníci během sbírkového týdne. „Vezmete křídla a misky a zabalíte to folie, pak to přelepíte lepenkou,“ popisuje Ondřej.

Práce ve skladu možná pro mladé lidi není ta nejlepší zábava, přesto se jí věnovali s nadšením. Ostatně někteří z nich budou náramky, tykadla a magnety s logem Světlušky také v ulicích svých měst v následujících dnech prodávat.

Web, aplikace, známé osobnosti

Pohyb světluščích dobrovolníků budou letos lidé moci sledovat i díky aplikaci a webu Svítíš.cz. „Na černožluté mapě se budou moci velmi jednoduše dozvědět, kde světlušky svítí, to znamená, jestli je v jejich okolí nebo v jejich městě světluščí hlídka a jestli si budou moci koupit sbírkové předměty,“ vysvětluje Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinky letošního ročníku sbírky pro Světlušku představil ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip

Nově si také zájemci budou moci sbírkové předměty pro Světlušku koupit ve více než 60 knihovnách v celé České republice.

V úterý a ve středu také budou v Praze na křižovatce Anděl prodávat předměty i známé osobnosti.

Již tradičně moderátorka Lucie Výborná, sportovní komentátor Robert Záruba, herečky Markéta Hrubešová a Jana Stryková, herci Lukáš Pavlásek a Filip Cíl a dokonce i meteoroložka Alena Zárybnická nebo moderátor Jan Smetana. Novinkou pro mladé je populární videoblogerka Teri Blitzen.

Peníze, které přijdou na sbírku pro Světlušku, se rozdělují na základě žádostí, které Nadační fond Českého rozhlasu dostává od jednotlivců, ale i neziskovek, které pracují s nevidomými. Komu finance náleží a komu ne, rozhoduje odborná komise.

Světlušky září od 7. - 11. září

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme