Sýčků obecných ubylo o 90 procent, v Česku zbývá asi 130 posledních párů

16. červenec 2017
Zprávy z

V české přírodě v posledních 20 letech výrazně ubylo sýčků obecných, což byla dříve vůbec nejčastěji se vyskytující sova. Populace se ztenčila o více než 90 procent. V Česku zbývá asi 130 párů. Důvodem je například změna způsobu zemědělství. Podle Martina Šálka z České společnosti ornitologické je potřeba rychle jednat a chránit zbylou populaci těchto ohrožených sov. Ornitologové proto od letošního roku začali s monitoringem a ochranou sýčků.

Pro sýčky je problémem zejména takzvaná intenzifikace zemědělství, která obecně ohrožuje polní ptáky. Zmizelo mnoho pastvin ležících v blízkosti stavení, což je právě pro sýčky ideální prostředí. Přišli tak o vhodná loviště s hojnou nabídkou velkého hmyzu. Nedostatek potravy sýčky ovlivňuje hlavně v hnízdní době, kdy musejí krmit mláďata, kterých při nízké nabídce potravy vyvádějí méně.

Podle Šálka sice v posledních letech opět pastvin přibývá, sýčků ale nikoliv. „Stejně alarmující je ale i zmenšení oblasti výskytu sýčků a pokles hustoty jednotlivých populací, které jsou u nás nyní řídce roztroušené na několika posledních lokalitách, a jsou tudíž mnohem více náchylné k vyhynutí,“ uvedl Šálek.

Ohrožen v celé Evropě

V Česku nyní sýčkům vadí také tuhé zimy s větším množstvím sněhu. K hnízdění využívají téměř výhradně lidské stavby, proto je ohrožuje i člověk. „Množství sýčků, kteří uhynou na následky lidské činnosti, je vysoké. Časté jsou například případy, kdy sýčka srazí auto. Sovy se také mohou ocitnout v pasti, kterou pro ně představuje například komín, fukar, sud nebo napajedlo s hladkými okraji, ze kterého se sýček nedokáže sám dostat,“ podotkl Šálek.

Úbytek sýčků se netýká jen Česka, ale zasáhl celou střední Evropu, a v některých zemích západní a severní Evropy je situace dokonce ještě kritičtější. V sousedním Polsku, východním Německu, Rakousku i Slovensku se populace sýčků dramaticky snížily a v Dánsku nebo Lucembursku je sýček dokonce na pokraji vyhynutí.

zdroj: ČTK
Spustit audio