Roztroušená skleróza a rehabilitace

15. prosinec 2004
Zdraví

Roztroušená skleróza je onemocnění postihující centrální nervový systém. Jde o autoimunitní činnost zaměřenou proti vlastním orgánům a tkáním, postihuje hlavně mladé lidi ve věku od 20 do 40 roků, převážně ženy. Příznaky se projevují podle toho, kde proces probíhá. Povídali jsme si na toto téma s doktorkou Kamilou Řasovou z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Řasová: Jde o poruchy hybnosti ve smyslu ochrnutí, zvýšené svalové napětí, poruchy rovnováhy, třesové projevy, mohou se dostavit deprese, únava, poruchy paměti, urologické potíže, poruchy zraku a jiných smyslů.

Jaké jsou příčiny vzniku nemoci?

Řasová: Příčiny nejsou jednoznačně známé, existuje určitá predispozice a onemocnění se často rozvíjí v souvislosti s nějakým přetížením psychickým i fyzickým, po prodělané infekci, porodu a tak dále.

Jak probíhá léčba? Co je mimo léky ještě důležité?

Řasová: Velice potřebná je rehabilitace. Současný systém neumožňuje včasnou, komplexní, cílenou a trvalou rehabilitaci. Patří sem celá řada profesí - psychoterapie, ergoterapie, fyzioterapie, sociální poradenství.

Proč tomu tak je? Máme u nás nějaká centra pro rehabilitaci sklerózy multiplex?

Řasová: Existují MS centra, ale tam se dochází pouze kvůli diagnostice a medikamentózní léčbě. Komplexní rehabilitace je velice žádoucí, ale zatím není zajištěna.

Dá se v tom pomoci? Pacientů je asi dost a rehabilitace je důležitá.

Řasová: Založili jsme obecně prospěšnou společnost Ceros a pracujeme na rozšířené koncepci s MS centry a snažíme se vybudovat systém a síť pracovišť, která by takovou péči zajišťovala.

Rehabilitace je zřejmě něco trochu jiného než cvičení. Může nemocný pro sebe udělat něco sám doma?

Řasová: Všechny součásti rehabilitace jsou důležité. Fyzioterapie a neurorehabilitace vypadá jako cvičení, ale není to pravda, jedná se o způsob terapie. Důležité je prostřednictvím polohy či cviku stimulovat funkci centrálního nervového systému a tím ovlivnit příznaky nemoci. Lidé sami by spontánně doma cvičit neměli, mohli by se poškodit. Je potřeba navštívit specialistu a ten ukáže, co je potřeba dělat, aby se choroba zlepšila.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu