Tábor: sprchy i kuchyně pod širým nebem

3. srpen 2012
Zprávy z

Tábory se sprchami, toaletami a kuchyní pod širým nebem? Ano i taková místa na Vysočině pro děti ještě v dnešní době jsou.

Dětské tábory na Vysočině v těchto dnech kontrolují hygienici. Zaměřují se nejen na správné skladování potravin v kuchyni, ale také na dostatečné hygienické zázemí - tedy na toalety nebo sprchy. Například v Zubří na Žďársku se děti umývají přímo na louce. "Maximálně tady využíváme počasí, sluníčko k ohřevu vody v barelu a vítr pak k osušení po osprchování. Sprchy máme tady hned vedle lesa. Stěny tvoří modrá plachta a na zemi jsou položená prkna místo podlahy. Musím říct, že sprchovat se pod širým nebem má rozhodně svoje kouzlo," řekla Regionu tamní zdravotnice Věra Zemanová.

Protože na táboře v Zubří nemají elektřinu, v kuchyni mají kuchařky pouze to nejzákladnější vybavení. "Mikrovlná nebo pečící trouba? O tom si tady můžeme nechat zdát. Ale abysme pravdu řekly, vůbec nám to na ty tři týdny nevadí. I to škrábání brambor na okraji lesa je pro nás relaxace. Docela bysme takovou kuchyň pod širým nebem braly i doma," shodují se tři sympatické kuchařky, které jednatřiceti dětem na táboře vaří.
Ačkoliv tábor v Zubří má k dispozici jen to nejzákladnější vybavení, z hygienického hlediska je vše v pořádku. "Kontrola dopadla velmi dobře. Na žádné nedostatky jsem tady nenarazil," podotkl žďárský hygienik Zdeněk Pešek.

Hygiena na letních táborech byla také tématem Událostí regionu.

0:00
/
0:00
autor: Lucie Maxová
Spustit audio