Telč investuje desítky milionů korun do vlastní radnice a domu dětí a mládeže

13. březen 2018
Zprávy z

Město Telč obnoví dva historické domy na náměstí. Dostane dotaci ve vši 53 milionů korun. Práce začnou v budově, kterou používají jako dům dětí a mládeže a v následujícím roce dojde na radnici. Úpravy se budou týkat i sklepení, které chtějí zpřístupnit veřejnosti.

Podzemní prostory domu dětí a mládeže chce město využít pro nové výstavní expozice. Veřejnost by se po dokončení oprav měla dostat i do sklepení pod radnicí. „Chtěli bychom tam udělat kratičkou trasu pro turisty, aby třeba viděli, jak ten dům historicky vznikal,“ řekl novinářům starosta Roman Fabeš (SNK-ED).

V roce 2014 město zpřístupnilo první část středověkého podzemí, které je pod jinou budovou na náměstí, ve stejné řadě jako dům dětí a mládeže. V již otevřených sklepeních je muzeum, přibližující městskou historii pomocí digitální technologie.

Práce na obou budovách jsou rozděleny do dvou ne náhodou. Městu musí podle starosty Fabeše zbýt zázemí v centru, kde se odehrává bohatý kulturní program.

Expozice ve věži

V letošní sezoně najdou návštěvníci Telče novou expozici mapující vývoj města ve věži svatého Ducha u náměstí. U věže měřící 49 metrů nechala loni radnice zrekonstruovat zastřešení. Výstava ve věži bude podle Fabeše vytvořena zřejmě do května. Na tuto akci dostalo město z evropských fondů 12 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio