Terapeuti třebíčské Charity pomáhají recidivistům s návratem do společnosti

11. leden 2018
Zprávy z

MOST, tak se jmenuje program pro pachatele trestných činů, kteří se vrátili z vězení. Provozuje ho třebíčská Charita ve spolupráci s Probační a mediační službou. Dříve pracovali pouze s mladistvými, nově pečují o dospělé muže.

„V loňském roce přibyl program pro dospělé pachatele. Vkládáme do něj velké naděje, protože dospělých pachatelů trestné činnosti je větší množství,“ přeje si Jaroslava Auerová z třebíčské pobočky Probační a mediační služby.

Prakticky probíhá kontakt mezi pracovníky Charity bývalým vězněm, jak dodává terapeut Ivo Vítek, vždy individuálně. „Nejedná se o skupinovou záležitost, je to vždycky práce jednoho terapeuta s jedním klientem.“

Vícekrát odsouzený muž

Typický klient pro program MOST je recidivista, jinými slovy muž, který byl vícekrát ve výkonu trestu, resp. vícekrát odsouzený. „Máme tu třeba muže, kterému je přes třicet let. Opakovaně byl odsouzený za násilnou trestnou činnost, bylo tam výtržnictví a podvody. Typické bylo impulzivní chování a výbušná povaha, kterou nedokázal zvládat,“ popisuje Jaroslava Auerová.

„V případě tohoto muže je tam veliký posun, pracuje, snaží se. Velkou motivací pro něj byla rodina, děti. Myslím, že to splnilo svůj účel.“

„Kapacita pro dospělé pachatele je deset osob ročně. Loni v tom prvním běhu jsme jich v prvním běhu měli sedm a očekáváme nárůst,“ dodává Ivo Vítek.

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio