Tikání semaforů v Třebíči mate nevidomé, signalizace v okolním hluku zaniká

Tikání semaforů v Třebíči přináší více problémů než užitku. Na některých křižovatkách spíš nevidomé ohrožuje. Zvuky semaforu se mísí s hlukem okolo. Nevidomí a slabozrací lidé je tak buď vůbec neslyší, nebo mohou klapání zaměnit se signalizací ze sousedního přechodu. Dezorientovaný člověk s bílou holí pak může snadno vstoupit přímo pod rozjetý automobil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Semafor na I.P.Pavlova

Semafor na I.P.Pavlova | Foto: Filip Jandourek

Nejhorší situace je v Třebíči zřejmě na křižovatce Komenského náměstí. Nepřehlednost signalizace na tomto místě potvrzuje i Ludmila Bouzková, která má zrakově postižené v tomto městě na starost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tikání některých semaforů v Třebíči se mísí s hlukem okolo. Nevidomí ho neslyší nebo ho můžou zaměnit s jiným semaforem. Natáčel Michal Malý

„Zvuky se tady třískají s hlukem okolo. Nevidomý musí stát přímo pod semaforem, aby vůbec něco slyšel, “ popisuje Bouzková.

Vedoucí odboru dopravy Aleš Kratina o problému ví, ale nevidí celou situaci až tak dramaticky. Podle něj ale návrh rozpočtu na příští rok s rekonstrukcí této křižovatky počítá.

„Nemohu se samozřejmě úplně vžít do pocitů zrakově postiženého spoluobčana, ale měl jsem tady jednoho odborníka, který mi říkal, že takto postižený člověk má většinou sluch daleko vytříbenější, takže to pozná. Nicméně je to určitý problém, o kterém víme,“ dodává Kratina.

V Jihlavě vše vyřešili jinak. Semafor na jedné z rušných křižovatek v ulici Okružní sice ještě tiká, ale do dvou měsíců by se to mělo změnit.

„Od nového roku bychom měli najet na nový režim. Světelná signalizace bude potichu a zrakově postižený občan si bude moci tuto signalizaci na dálkové ovládání spustit. Tím zjistí, jestli svítí červená nebo zelená,“ přibližuje mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Michal Malý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme