Tlak v Česku nadprůměrně rychle klesá. Blíží se rekordu z roku 1989

Tlak v těchto dnech podle meteorologů klesá nadprůměrně rychle. Naměřené hodnoty se blíží rekordu z roku 1989, překonán by ale být neměl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

barometr

barometr | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle kardiologa Jana Pirka není čeho se bát. „Myslím si, že to prostě nic neznamená, kdyby to lidi nevěděli, tak prostě nebudou vědět, že nějaký nízký tlak je. Berme to trochu s rozumem,“ říká Pirk.

Hodnoty tlaku přepočtené na hladinu moře se dnes budou pohybovat kolem 974 hektopascalů. Únorový rekord z roku 1989 z Čáslavi je přitom jen o 7 hektopascalů nižší. Překonání rekordu ale meteorologové neočekávají.

Výkyvy tlaku jsou v zimě častější a tlakové níže bývají hlubší. Běžná lednová hodnota se nicméně pohybuje kolem 1013 hektopascalů.

„Tlak se měří přístrojem, který se jmenuje barometr nebo tlakoměr. Funguje na principu toho, že měří tlak vzduchového sloupce, který se nachází nad námi,“ říká meteorolog Tomáš Mejstřík.

Upřesňuje, že barometr nemusí být umístěn v meteorologické budce, stačí, když je přímo v budově. „Tlak vzduchu je totiž stejný venku jako uvnitř budovy,“ dodává Mejstřík.

Střed tlakové níže, která ovlivňuje počasí v Česku, je nad Skandinávií. K nám by se vůbec dostat neměl. Nejnižší tlak je proto aktuálně v Norsku.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme