U Třebíče našli otráveného orla mořského. S hledáním návnad má příště pomoci pes – specialista

27. duben 2017
Zprávy z

U Třebíče, konkrétně poblíž Motorestu nedaleko Studence, našli uhynulého orla mořského. Vzácný dravec na několika místech Vysočiny hnízdí, každoročně se ale opakují případy podobných uhynutí, které bývají spojené s otravou. Policie i tento případ s podezřením šetří. Ornitologům v budoucnu má pomoci speciálně vycvičený pes, který bude schopen nalézt otrávenou návnadu.

Úmrtí nebo otravy dravců jsou bohužel každoroční záležitostí. I případ z Třebíčska policie prověřuje, dodává její mluvčí Jana Kroutilová: „Místo jsme zadokumentovali a provedli šetření. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat a případ v současné době dále prověřujeme.“

Vycvičený pes

Ornitologové upozorňují na fakt, že k otravám živočichů, ať jsou to psi, kočky a nebo dravci, lidé zpravidla využívají chemikálii zvanou karbofuran. Bílá krystalická látka byla dříve jako pesticid k ochraně rostlin. Od roku 2008 je ale zakázaná.

Maďarští kynologové cvičí psy, kteří by měli být schopni nalézt otrávenou návnadu právě karbofuranem. „Náš pes bude připravený na tuto práci za několik měsíců. Teď se bude cvičit, nějakou dobu to trvá,“ vysvětlil Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické.

Případy se opakují

Na Vysočině v posledních letech policie eviduje osm otrav orlů. Ve stejné lokalitě, tedy u Studence, loni dokonce zahynula mláďata přímo v hnízdě.

Vypátrání pachatele, který do přírody jedovatou návnadu položil, ale není pro kriminalisty snadné. Často podobné případy končí bez označení viníka.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio