Účtenkovka startuje v neděli, vyhrát můžete milion nebo auto. 'Nejde o hazard,' tvrdí ministerstvo

30. září 2017
Zprávy z

Účtenková loterie se v Česku rozjede už v neděli. Právě od 1. října se Češi budou moct registrovat do systému a vkládat do něj specifické kódy z účtenek od obchodníků. Ministerstvo financí výhry v loterii zaplatí z peněz vybraných na daních.

Registrovat se na webových stránkách účtenkovky můžou lidé hned dvojím způsobem, rychlou registrací nebo řádnou. A to nejen na webových stránkách, ale i v mobilní aplikaci. Jiná možnost, jak se do účtenkovy přihlásit, není. Takže lidé, kteří nejsou zběhlí v technologiích, budou potřebovat pomoct.

Každý měsíc se bude losovat 21 tisíc výher. Tou největší je jeden milion korun v hotovosti, druhou výhrou je automobil, třetí výhrou je 300 tisíc korun.

Podle ministerstva financí se budou náklady na provoz účtenkové loterie pohybovat okolo 15 milionů korun ročně. 65 milionů korun pak půjde na výhry. Vše se bude platit ze státního rozpočtu.

Ministerstvo financí spouští loterii, přestože dlouhodobě bojuje proti hazardu. Podle resortu totiž o žádný hazard nejde. Sám ministr financí Ivan Pilný z hnutí ANO přirovnává účtenkovku spíš ke spotřebitelským soutěžím, které pořádají například obchodní řetězce.

„Já si dost dobře nemyslím, že tohle je hazard, protože nákupy jsou přirozené. Vy si jdete něco koupit. To snad, když si jdete koupit chleba nebo cokoliv jiného, tak to snad není hazard. Jdete si něco koupit a máte možnost účtenku zaregistrovat, případně něco vyhrát. Ale my vás nevyzýváme k tomu, ‚jděte strašně moc nakupovat, abyste něco vyhráli v účtenkové loterii‘,“ řekl Pilný.

Smyslem celé loterie je přimět lidi, aby nenechávali své účtenky obchodníkům a odnášeli si je domů. Třeba na Slovensku, kde se Česko inspiruje, ale zavedli zvýhodnění účtenek od malých prodejců.

„Máme trošku změněný model vyhrávání v tom smyslu, že existuje větší šance na vítězství nějaké ceny, když si zaregistrujete účtenku z menší prodejny. Chceme podpořit i mladé lidi, aby i tam si účtenky žádali a tam je dostávali,“ řekl Ladislav Hanniker ze slovenské finanční správy. Na Slovensku se spustila loterie v září roku 2013.

Účtenkovou loterii kritizuje třeba opoziční TOP 09, stejně jako celou elektronickou evidenci tržeb. Podle ní jde o vyhazování peněz z veřejného rozpočtu.

autor: bkl
Spustit audio