Uplynulo deset let od zatčení heparinového vraha. Kolegové jeho činu dodnes nerozumí

Přesně před deseti lety zatkli kriminalisté heparinového vraha Petra Zelenku. Má na svědomí sedm mrtvých pacientů a deset pokusů o vraždu na oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice. Zatímco zdravotníci mají vše stále v živé paměti, pacienti už na heparinového vraha nemyslí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto)

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto) | Foto: tOrange.us, CC BY 4.0

Pacienti necítí kvůli někdejším vraždám zdravotního bratra Petra Zelenky na nemocniční půdě strach. Nedůvěru nepociťují ani lékaři a sestry, kteří na svého někdejšího kolegu nemůžou dodnes zapomenout. Mluvit o něm ale už nechtějí. „Dodnes je pro ně nepochopitelné, že zdravotník mohl zneužít svého postavení a kompetence k tomu, aby pacienty přivedl do těžkého stavu nebo způsobil jejích smrt,“ říká mluvčí nemocnice Petra Černo.

Zároveň vyvrací, že by pokračující soudní spor poškozoval dobrou pověst nemocnice. „My to nebereme jako poškozování dobrého jména, protože si stojíme za tím a u soudů to vždy i prokážeme, že jsme postupovali správně," říká mluvčí. "Při řadě soudů bylo vyzdviženo primáře oddělení, doktora Pavla Longina, který na celou záležitost přišel,“ dodává.

Nemocnice nemusí platit miliony pozůstalým oběti heparinového vraha

Číst článek

První žaloby na nemocnici podali někteří pozůstalí v roce 2008. Soudy různých instancí vždy konstatovaly, že jediným viníkem je Petr Zelenka, ne brodská nemocnice. Se svojí žalobou na téměř 9milionové odškodnění neuspěli ani poslední pozůstalí po 88letém pacientovi. Právní zástupce rodiny Jan Bunganič s rozsudkem nesouhlasí. „Primární škůdce je pan Zelenka, ale pokud není ochoten nic platit, tak zastáváme názor, že byla spoluodpovědná i nemocnice.“ Písemné vyhotovení od soudu ještě právní zástupce pětice pozůstalých neobdržel, ale téměř jistě se proti nepravomocnému rozsudku odvolá.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme