Úřady na Vysočině odebraly v loňském roce na padesát dětí

26. leden 2015
Zprávy z

Aktuálním tématem je vzhledem k Norsku úřední odebírání dětí. Také na Vysočině sociální úřady soužití rodičů s potomky uměle přeruší. V loňském roce stalo celkem jedenapadesátkrát. Jde o případy chyb ve výchově, zanedbání péče a také týrání.

Podle Jany Sládkové z pelhřimovského sociálního odboru bylo dříve případů více. Dnes mají nové možnosti, jak s problémovými rodinami pracovat. „Odebírání dětí je až to poslední, co by mělo být. Máme mnoho možností, poskytujeme odbornou pomoc, doporučujeme na vyšetření k psychologům,“ dodává úřednice.

Děti jsou nejčastěji odebírány ve věku 11 – 16 let. První zastávkou bývá dětský domov, nicméně ideální je umístit dítě do náhradní rodinné péče, což se ne vždy daří. Obzvláště složité to je v případě sourozenců.

V dětském domově strávil delší čas také dnes dvaadvacetiletý Jiří. „Peněz je dost a týrání v dětském domově rozhodně není. Vadou je, že jste bez rodičů. Vychovatelé se často chovají až příliš profesionálně,“ řekl Českému rozhlasu nynější vysokoškolský student Jiří.

autoři: mik , daz
Spustit audio