Už žádný uran z Rožné. Poslední středoevropský důl svého druhu po 60 letech skončil

27. duben 2017
Zprávy z

V posledním středoevropském uranovém dole Rožná na Bystřicku ve čtvrtek po 60 letech a vytěžených 20 tisících tunách symbolicky skončilo dobývání uranové rudy. Horníci vyvezli pár minut před polednem na povrch poslední vozík.

Komerční těžba skončila už loni 31. prosince, ruda z likvidačních prací vytěžená po tomto datu bude podle ředitele státního podniku DIAMO Tomáše Rychtaříka standardně přepracována na diuranát amonný. Ten je výchozí surovinou do palivových článků jaderných elektráren. Nyní už z Bystřicka definitivně nevyjde ani gram rudy. Té tady od otevření v roce 1957 vytěžili 17 milionů tun a posléze z ní získali 20 tisíc tun uranu.

Postupně horníci a další zaměstnanci dokončují likvidační práce v podzemí a jejich dalším úkolem je zahlazování následků hornické činnosti z posledních šedesáti let. Důl ve finále zastaví a zalijí vodou.

'Uraňák' v rodině a skanzen

Na Rožné tak nadále zůstává v podzemí i na povrchu dohromady asi 540 pracovníků. Výrazná vlna propouštění už následovala po konci komerční těžby. Od začátku roku tady skončilo asi 180 lidí.

Do velké míry tak budou 60 let těžby uranu připomínat místní. Téměř každý v okolí má v rodině nebo mezi přáteli nějakého "uraňáka", tedy člověka, který pracovat na dole Rožná.


Město Bystřice nad Pernštejnem navíc podle starosty Karla Pačisky (ČSSD) zvažuje, že vybuduje hornický skanzen.

autor: daz
Spustit audio