V Bystřici bude letos 300 nových pracovních míst. Uplatnění tam najdou i horníci z uranových dolů

7. březen 2018
Zprávy z

V Bystřici nad Pernštejnem na východě Žďárska vznikne v letošním roce 300 nových pracovních míst. Postará se o tom společnost Cooper standard. Uplatnění tam mohou najít mimo jiné horníci z nedávno uzavřeného uranového dolů v Rožné.

Bystřicko doplácí na uzavřené uranových dolů kolem Rožné a Dolní Rožínky. Poslední vozík odtud vyjel 27. dubna loňského roku. „Kolektiv byl tam dobrý, občas se i vídáme, zajdeme na pivo,“ říká bývalý horník Pavel Vodruška, který novou práci našel po pětiměsíčním hledání.

„Dělal jsem na dobývce, přímo. Zavzpomínal jsem, chybí mi to, práce mě bavila,“ dodal s tím, že kdyby byla možnost, na šachtu by se vrátil hned.

Opačný pohled má další horník Jiří Vala. Byť má doly za okny, fárat by se mu už nechtělo. „To je těžká práce, rasovina,“ dělí se o zkušenosti. Pan Vala se nicméně vrací, ale ne do podzemí. „Budu dělat nějaké pomocné práce, na povrchu.“

Pamětníci v Dolní Rožínce pamatují časy, kdy v obci bylo více horníků než rodáků. Omezování těžby a následné přerušení ale přečkali. „Ti starší zaměstnanci, kteří skončili, jsou dodnes na pracáku, nesehnali míst. Jde ale o pár lidí, pět, šest jich je,“ řekl Českému rozhlasu starosta Dolní Rožínky Zbyněk Horák.

Průmyslová zóna v Bystřici

Bývalý horníci, ale i další lidé mohou sehnat práci v rozvíjející se průmyslové zóně v Bystřici nad Pernštejnem. Mimo jiné tam je firma Cooper standard.

„Cooper standard slibuje, že do pololetí by měl přijmout zhruba 250 – 300 lidí a potom se rozvíjet ještě dál,“ dodal Karel Pačiska (ČSSD), starosta Bystřice.

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio