V Dukovanech odstavují druhý reaktor. Zařízení čeká výměna paliva a údržba

9. březen 2018
Zprávy z

Technici jaderné elektrárny v Dukovanech dnes začali odstavovat 2. reaktor. Během následujícího období vymění pětinu palivových článků a v plánu je také kontrola a údržba. Celá akce potrvá asi dva měsíce.

Snižování výkonu bylo zahájeno v pátek v pravé poledne. Odpojení generátorů od přenosové soustavy nastane kolem 15. hodiny.

„Od soboty nás čeká několik týdnů náročné práce, během kterých musíme vyměnit palivo, provést plánovanou údržbu, kontroly zařízení a spouštíme i investiční akce řádově za stovky milionů korun,“ řekl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.


Jiří Bezděk, tiskový mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany
Během odstávky experti vymění 78 palivových souborů z 349. Už řadu měsíců zároveň technici připravovali 39 významných technických a investičních akcí. Ekonomicky nejvýznamnější je rekonstrukce podružných rozvaděčů v hodnotě 420 mil. Kč, která bude postupně probíhat na všech blocích a potrvá až do roku 2022. Dalšími připravovanými akcemi je například instalace 48 regulačních armatur na sekundární části zařízení nebo instalace nových čerpadel chlazení bazénu skladování. Elektrárna pro letošní rok plánuje investiční akce v celkové výši 1 795 mil. Kč.

autor: mik
Spustit audio