V Golčově Jeníkově u zastávky vlaku chybí záchody. Lidé to řeší všelijak

27. říjen 2016
Zprávy z

U zastávky Golčův Jeníkov – město, kde staví téměř všechny rychlíky mířící z Vysočiny do Prahy a zpět, chybí toalety. Bývaly tam, nejprve klasické, později suché. Od rekonstrukce tratě, která proběhla v uplynulých letech, tam ale nejsou a cestující mají problém. Někoho pustí na svůj záchod výpravčí, ale ne všechny. Dráha tam s toaletami počítá, ale až příští rok.

„Chybí jim tady, a dokonce si vynucují, aby šli ke mně na záchod. Někteří se chovají jako hulváti. Já na záchod ven nepůjde, já prostě chci jít na záchod,“ dělí se o zkušenosti s cestujícími výpravčí, která si nepřála být jmenována.

Golčův Jeníkov má své železniční nádraží, lidé ale nastupují na zastávce Golčův Jeníkov – město, kde staví také rychlíky. „Zbourali to loni v prosinci, od té doby tu nejsou,“ dodává.

Cestující řeší onen problém většinou po svém – v křoví, uvnitř čekárny. Výpravčí ale vypráví i o pomočených kytkách v truhlících.

Musím si dojít doma

U kolejí stojí hlouček lidí, čekají na svůj vlak. „Do vlaku to každý skutečně nemusí vydržet. Tady nic není,“ říká paní Miroslava.

„I když třeba necítím takovou potřebu, tak si dojdu doma. Jako dojít domů, než se jde na vlak, no,“ smějí se dva mladíci.

Na zastávkách normálně záchody nebývají

Zastávka v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku patří Správě železniční a dopravní cesty. Mluvčí Kateřina Šubová vysvětluje: „Jedná se o zastávku, kde dle norem není povinné mít záchod. Tato je ale poměrně hojně využívaná cestujícími, proto jsme se rozhodli vybudovat zde toalety během příštího roku,“ slibuje mluvčí.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio