V Havlíčkově Brodě uzavřeli galerii. Opravy potrvají až do července

5. únor 2018
Zprávy z

V Havlíčkově Brodě v Horní ulici uzavřeli Galerii výtvarného umění. Důvodem je nutná oprava vnitřních prostor, především vzduchotechniky. V objektu totiž chybí klimatizace a prostory tak nejsou vhodné pro vystavování uměleckých děl.

„Začínáme se stěhováním a 12. února předáváme stavbu,“ řekla ředitelka galerie Hana Nováková. Práce budou stát šest milionů, které zaplatí zřizovatel – Kraj Vysočina.

V budově – někdejším Domě U Černé madony – není ve výstavních prostorách klimatizace a teplota v létě dosahuje až 26 stupňů. „Problém je i vlhkost, kterou ale umíme řešit zvlhčovači nebo vysoušeči. Teplotu jinak než klimatizací neovlivníme,“ dodala.

Standardy pro vystavování uměleckých děl ale určují maximální teplotu 22 stupňů.

Půlroční opravy se dotknou elektroinstalace, vzdělávacích prostor galerie i osvětlení výstavních částí budovy. Rozšiřovat se budou zadní vstupní dveře, aby bylo možné lépe manipulovat s exponáty. Galerie se také musí zbavit zatékání do suterénu, které zhoršila rekonstrukce náměstí. „Zřejmě tehdy nakopli pramen a nám to teče do suterénu. Už je tam žlab a čerpadlo, ale omítka pořád vlhne.“

zdroj: ČTK
Spustit audio