V Havlíčkově Brodě zemřel Imrich Gablech, jeden z posledních vojáků v barvách britské RAF

16. prosinec 2016
Zprávy z

OBSAHUJE ROZHLASOVÝ DOKUMENT! V Havlíčkově Brodě zemřel Imrich Gablech. Generálovi ve výslužbě bylo 101 let. Slovák Imrich Gablech, rodák z Hrachoviště, na konci 30. let minulého století uletěl do Polska a chtěl bojovat proti nepříteli. Bohužel se ale dostal do ruského zajetí a na dva roky skončil v gulagu. Odtud putoval do Velké Británie, kde v barvách RAF sloužil převážně jako obsluha letiště u města Norwich.

Imrich Gablech se narodil 4. listopadu 1915 v Hrachovišti na Slovensku. Absolvoval gymnázium v Novém Mestě nad Váhom a už tehdy chtěl být pilotem. Přihlásil se do akce s názvem 1000 nových pilotů pro republiku.

Po okupaci Čech a vzniku Slovenského státu se mu naskytla příležitost a ukradeným letadlem přeletěl do Polska, kde se chtěl zapojit do bojů. Později se ale dostal do ruského zajetí a na dva roky skončil v pracovním táboře gulagu. Situaci tam popisoval jako katastrofální. „Přestal jsem vidět, měl jsem přes 30 kilo,“ popisoval v rozhovoru pro Český rozhlas před lety. „Se Slováky tam zacházeli hůř než s Čechy.“

Imrich Gablech - voják, letec, pamětník II. světové války

Po útoku Německa na Sovětský svaz se ale Imrich Gablech dostal na svobodu a byl zařazen do transportu do Velké Británie. Na podzim 1941 tak absolvoval strastiplnou cestu na Britské ostrovy. Tam díky pomoci přátel získal místo u Britského královského letectva a později byl převelen na letiště Coltishall u města Norwich, kde až do konce války pracoval jako řídící letového provozu.

Po válce se vrátil zpět do vlasti a chtěl zůstat v Praze. Byl ale převelen do Havlíčkova Brodu a takto se také dostal na Vysočinu. V Brodě setrval v podstatě celý zbytek života.

Imrich Gablech je držitelem mnoha vyznamenání a medailí v České republice, Polsku, Velké Británii a Rusku. V roce 2005 my vyšla kniha s názvem Hallo, airfield-control, go ahead! (Spomienky vojnového pilota).

Jedno z posledních velkých setkání Imricha Gablecha s veřejností se uskutečnilo loni na podzim, kdy slavil sté narozeniny.

Čtěte také

Letos v květnu navštívil vojáka v havlíčkobrodské nemocnici také slovenský prezident Andrej Kiska.

Zdroj informací: czechspitfireclub.cz

autor: mik
Spustit audio