V jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín nejspíš vzniknou dva nové bloky

Vládní koncepce rozvoje jaderné energetiky počítá se stavbou dvou nových bloků v elektrárnách Dukovany a Temelín. Dnes to při návštěvě Dukovan řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Stavba prvního z bloků pravděpodobně začne vzhledem ke stáří elektrárny v Dukovanech. K projednávání Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky se vláda vrátí 3. června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany přečká zemětřesení i povodně

Jaderná elektrárna Dukovany přečká zemětřesení i povodně | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Výběrové řízení na dodavatele pátého bloku v Dukovanech by mohlo začít na konci příštího roku.

Podle generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše by zahájení stavby mohlo připadnout na rok 2025 a nový blok by měl být zprovozněn za sedm let.

„Pokud vše půjde dobře, tak by elektrárna měla být uvedena do provozu v roce 2032, to je harmonogram. ČEZ je na tom samozřejmě dobře. Je nejméně zadlužený ze všech velkých evropských energetik, takže by si určitě mohl dovolit takový projekt profinancovat,“ uvedl Beneš.

Premiér Bohuslav Sobotka předpokládá, že pro přípravu výstavby nových bloků ČEZ zřídí dceřinou společnost.

„Přípravu investice musí financovat ČEZ. Není nikdo jiný, kdo by tuto přípravu financoval. Pokud jde o financování výstavby, tam připadá v úvahu ještě kapitálový vstup dodavatele, který by se na tom podílel,“ řekl dnes Sobotka.

Dukovanskou elektrárnu v pátek navštívil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Také podle něj by financování prvního nového bloku měla zajistit společnost ČEZ, která provozuje obě české jaderné elektrárny. Na stavbu prý navíc nebude problém sehnat peníze.

„Dnes je úplně jiná situace na trhu, je přebytek kapitálu. České banky jsou narvané penězi. Celkově tedy obrovský kapitál, k dispozici málo projektů. Myslím, že je to velice dobrá doba i pro financování ČEZu pro tyto velké projekty,“ poznamenal Babiš.

Nová chladící věž vysoká 180 metrů

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky s celkovým výkonem 2040 megawattů. Na místě plánované výstavby se provádí geologický průzkum, jde o kilometr pozemků směrem na Slavětice.

ČEZ v Dukovanech zvažuje stavbu bloku s výkonem od 1200 megawattů do 1700 megawattů, uvedl v pátek projektový manažer společnosti Martin Uhlíř.

U nového bloku by stála jedna chladicí věž vysoká 180 metrů. Současné železobetonové chladicí věže Dukovan měří 120 metrů.

Elektrárny a teplárny skupiny ČEZ v ČR | Foto: Český rozhlas

ČTK, Michal Malý, Anna Jadrná, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme