V Jihlavě dřevo i přes kůrovcovou kalamitu zatím levnější nebude

14. září 2017

Kůrovcová kalamita může za nadbytek dřeva. Lýkožrout napadal kvůli suchu stromy nejen na severu Moravy, ale také na Vysočině. Nejvíce zasažené je Třebíčsko. Ceny dřeva to ale zatím – alespoň v Jihlavě – neovlivní.

Ministerstvo zemědělství dnes zakázalo kácení v lesích po celém Česku. Důvodem je nadbytek stromů napadených kůrovcem nebo popadaných po letošních bouřích. Právě ty je podle mluvčí ministerstva Markéty Ježkové potřeba vykácet a zpracovat nejdříve.

Opatření by mělo vést k rychlejšímu zpracování dřeva, které je už vytěženo a leží na odvozních místech nebo ve skladech pil. "Urychlené pilařské zpracování kůrovcem napadeného dříví podstatně přispívá k omezení šíření tohoto kalamitního škůdce lesních porostů," podotkla Ježková. K tomuto kroku už přistoupily například Lesy České republiky. Všude včetně Třebíčska zpracovávají pouze napadené a poškozené stromy.

Nadbytek dřeva zatím s cenami například v Jihlavě nezahýbal. Správa městských lesů zaplatí lidé za kubík dřeva okolo devíti set korun. Ve firmě ZZN Jihlava jsme se dozvěděli, že dřevo od lesníků nakupují za stejnou cenu jako loni. „Nasušené dřevo ve standardních délkách třicet tři centimetrů - jako je smrk nebo měkká směs - prodáváme za devět set korun. Tvrdou směsku, mezi kterou patří buk, dub a habr pak za jedenáct set,“ vyjmenoval technický náměstek Jan Peterka.


Podle Jiřího Svobody z Lesního družstva obcí Přibyslav budou ceny palivového dřeva určitě klesat, protože ho je opravdu mnoho. „Na začátku října by tak domácnosti mohly na kubíku ušetřit až sto korun,“ podotkl. Například nyní už podle něho prodávají na Moravě metr krychlový za čtyři sta korun. Jak ale dodává, lidem na Vysočině se nevyplatí ho objednat. Doprava je totiž často dražší než samotné palivo.

autor: Lucie Maxová | zdroj: ČTK
Spustit audio