V Jihlavě začali vyvážet popelnice s použitým olejem. V budoucnu jich má být více

26. červenec 2017
Zprávy z

Jihlava se připojila k těm městům, které svým občanům nabízejí bezproblémové odložení použitého kuchyňského oleje. Slouží k tomu speciální popelnice, do kterých se olej nevylévá, ale dává v příslušném obalu, ideálně v plastové láhvi. Pokud totiž takový olej skončí v odpadu, dříve nebo později vznikne v kanalizaci velký problém.

Popelnice jsou v Jihlavě jen na několika místech, konkrétně na sídlišti Na Slunci. Pokud se osvědčí, přibude jich.

„Vidíte, jen jedna, dvě,“ konstatuje pracovník služeb města. Popelnice jsou často skoro prázdné, lidé si na nový způsob třídění teprve zvykají. Samotná nádoba je ovázaná řetězem, to aby nebylo možné tam olej jednoduše vylít. Patří tam totiž v plastové láhvi.

Až se začne více vařit …

Ke svozovému vozu přichází se svým psíkem paní Libuše. „Vezměte to takhle: teď jsou dovolené, možná teprve až v září to bude plný. Teď jsou všichni na chalupách. Až se pak začne víc vařit,“ konstatuje.

O tom, že třídit olej od ostatních odpadů je dobré a nevylévat ho do odpadu, je ale paní Libuše pevně přesvědčená. „No rozhodně, protože, kam by to ty lidi dávali? Do odpadu bych to nelila, pak to musíte čistit. S tím si člověk nepomůže, to ani náhodou.“

autoři: mik , ost
Spustit audio