V jihlavském muzeu šlehaly blesky

28. září 2012
Zprávy z

V jihlavském muzeu létaly blesky. V rámci Noci vědců tam včera své experimenty předváděli brněnští fyzici.

Co dokáží fyzikové v kuchyni dnes mohli lidé na vlastní oči spatřit v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. V rámci Noci vědců tam odborníci z brněnské vysoké školy ukazovali, co se stane například s cukrovím ve vakuu nebo jak dopadne "cédéčko", pokud ho ohřejete v mikrovlné troubě.

S mikrovlnou troubou jako malý kluk experimentoval i student fyziky Lukáš. V jihlavském muzeu popsal lidem, co v mikrovlnce zkoušel ohřívat. "Když mi bylo asi sedm, zajímalo mě, co se stane, když zkusím ohřát hořící svíčku. Výsledkem byla zničená trouba a naši mě za to teda rozhodně nepochválili. Od té doby už jsem to nezkoušel," smál se při vyprávění historky mladý fyzik.

Kromě pokusů s mikrovlnou troubou představili fyzici příchozím i Teslův transformátor, ze kterého šlehaly fialové blesky. "To bylo fakt úžasný. Vůbec jsem neutšila, že nějaké takové zařízení existuje. Moc se nám to s dětmi líbilo," říkala při odchodu z muzea spokojeně mladá maminka Petra.
Program jihlavské Noci vědců bude pokračovat i ve večerních hodinách. Od 20 hodin mohou lidé společně s astronomy pozorovat speciálními dalekohledy oblohu z brány Matky Boží.
Noc vědců je největší jednorázová celoevropská akce na podporu vědy a techniky. Kromě Jihlavy se koná i na dalších desítkách míst po celém Česku. Na programu jsou ukázky nejmodernější techniky, populárně laděné přednášky i vědecko - technické show.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio