V Kamenici u Jihlavy musí opravit opravenou tělocvičnu. Kvůli dozvuku a ozvěně

5. prosinec 2016
Zprávy z

V Kamenici poblíž Jihlavy musí městys upravit školní tělocvičnu. Hygienici tam totiž zjistili, že nevyhovuje akusticky. Ve staré hale před šesti lety vyměnili okna, podlahu a obložili strop a právě to je podle Jiřího Kose z krajské hygieny důvod, proč tělocvična aktuálně nevyhovuje platným pravidlům.

„Pokud je doba dozvuku příliš krátká, pak mají žáci pocit, že se účastní nějakých vojenských manévrů a je jim řízně, krátce veleno. Pokud bude doba příliš dlouhá, budete si připadat jako na plně obsazených vánočních trzích,“ vysvětluje hygienik Jiří Kos. Právě v Kamenici provedli měření a zjistili, že doba dozvuku a ozvěna neodpovídá.

„Určitě si nikdo neztěžoval, bylo pro mě překvapením, že i něco takového se měří. S hygienickou stanicí jsme ve spojení, týkalo se to ale třeba školní kuchyně,“ diví se Eva Jelenová, nezávislá starostka Kamenice u Jihlavy.

Tělocvična, Kamenice u Jihlavy

V tělocvičně dozvuk je, míní učitel

Reportér vyrazil do tělocvičny v době, kdy tam cvičili čtvrťáci. Poslouchali příkazy učitele. „Je jasné, že už jen charakterem té prostory, kterou tělocvična je, se dá předpokládat, že ty zvuky se tady tříštit budou,“ řekl v tělocvičně Jan Jelínek, ředitel základní školy v Kamenici.

„Ohlásili se pracovníci hygieny a zjistili, že to ideální nebude. Následovalo měření odbornou firmou a na základě měření bylo zjištěno, že ten dozvuk neodpovídá normě,“ konstatoval ředitel Jelínek, který je sám mimo jiné muzikantem. „Do prázdného sálu bych tady hrát nechtěl, to asi ne,“ usmál se.

Starostka městyse Eva Jelenová slíbila, že úpravu tělocvičny naplánuje do rozpočtu.

autoři: mik , daz
Spustit audio