V Kožlí si připomněli sedmdesát let od tragické přestřelky odbojářů

24. leden 2015
Zprávy z

V Kožlí na Havlíčkobrodsku si lidé připomínají 70 let staré události, kdy se v Kobylím dole střetli odbojáři s německou tajnou policií, gestapem. Událost tehdy navazovala na aktivity partyzánských skupin v této oblasti. Předání dokumentů odvážným Čechem Karlem Pulcem ale zmařil provokatér, který o celé akci informoval německé vojáky a ti na místě spolu s místními četníky zakročili.

„Přenesme se do 27. ledna 1945, je před 17. hodinou večerní, to znamená, že se už smráká,“ řekl na místě Miloš Doležal, autor rozhlasového dokumentu o neštěstí v Kobylím dole. Mělo dojít ke schůzce lesního adjunkta Pulce s dalšími muži. „Slyšeli motorku, řekli si: Karel se blíží.“ Byl tam ale i provokatér Bušek, který vše vyzradil Němcům.

„Pulec utíká, ostatní padnou. Pulec se těžce zraněný dostal dolů k řece, kde pod let ukryl tajné dokumenty a zastřelil se,“ dodává Doležal s tím, že Pulec takto zachránil spoustu dalších lidí. Pokud by se dostal do rukou gestapa, mohl by při nekompromisních výsleších prozradit další protiněmecké aktivity.

Partyzánskou přestřelkou ale neštěstí v Kobylím dole neskončilo. V září 1945 při tryzně místních obyvatel došlo k přestřelení drátů vysokého napětí, pod nimiž zemřelo dalších osm lidí.

Události v místech pod obcí Kožlí připomíná kniha Františka Drašnera Krvavá lázeň v Kobylím dolu. Samotný důl je přes čtyřicet let zatopený, původní říčka Želivka se totiž změnila ve vodní dílo Švihov.

autoři: mik , daz
Spustit audio